U trendu

Koliko novca dobijaju osvajači medalja: Srbija daje 150% više od Hrvatske

Srpski sportisti koji osvoje medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju, dobiće premije koje su dvostruko veće nego pre pet godina u Rio de Žaneiru.

Za svaku osvojenu zlatnu medalju naši sportisti će dobiti po 70.000 evra, za osvojenu srebrnu medalju po 60.000 evra, a za svaku osvojenu bronzanu medalju po 50.000 evra.

To je najviše od svih zemalja u okruženju.

Osim toga, osvajači olimpijskih odličja stiču pravo i na nacionalne penzije koju će dobiti posle navršene 40 godine života. Po uredbi Vlade Srbije, visina novčane nadoknade za zlatnu medalju iznosi tri prosečne plate u Srbiji, za srebrnu dve i po, dok osvajači bronze dobijaju penziju u iznosu od dve prosečne plate.

Hrvatska za zlatnu medalju na Olimpijskim igrama nagrađuje s 200 hiljada kuna ili 27.600 evra. Srebro vlada RH nagrađuje sa 17.300 evra. Bronza u Hrvatskoj vredi 12.200 evra.

U Hrvatskoj nacionalna sportska penzija počinje da se isplaćuje kada olimpijski osvajači medalja napune 45 godina.

Crna Gora zlato nagrađuje s 35, srebro s 30, a bronzu s 25 hiljada evra.

Tzv. Kosovo je odlučilo da najviše nagradi olimpijce. Zlatne džudistkinje Gjakova i Krasniči nagradiće s po 100 hiljada evra.

Međutim, jedna država daje osvajačima olimpijskih medalja najmanji iznos nagrade. Doduše, još niko iz Bosne i Hercegovine do sada nije uspeo da osvoji nijednu medalju na Olimpijskim igrama, ali ako ostvari taj poduhvat, bez obzira na vrstu medalje, dobiće 2.300 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.