U trendu

Košarkašica Griner danas pred sudom u Moskvi

MOSKVA – Suđenje američkoj košarkašici Britni Griner počeće danas pred sudom u Moskvi, četiri i po meseca nakon što je uhapšena zbog transporta droge.

Dvostruka olimpijska šampionka uhapšena je na moskovskom aerodromu 17. februara nakon što je u njenom ručnom prtljagu pronađeno nekoliko elektronskih cigareta sa tečnošću neobičnog mirisa, a kasnije se ispostavilo da je to ulje kanabisa, navela je tada ruska carinska služba.

Ukoliko Grinerova bude osuđena, preti joj do deset godina zatvora.

Na preliminarnom ročištu Amerikanki je u ponedeljak u Himkiju produžen pritvor za još šest meseci, do 20. decembra.

Grinerova je uhapšena na aerodromu Šeremetjevo, manje od nedelju dana pre nego što je Rusija poslala vojne trupe u Ukrajinu.

Ruski mediji su u više navrata spekulisali da bi Griner mogla da bude deo razmene za ruskog trgovca oružjem Viktora Buta, kog zovu i „Trgovac smrću“.

But služi kaznu zatvora od 25 godina zbog udruživanja s ciljem ubijanja američkih državljana i pružanja pomoći teroristima.

Američki državni sekretar Entoni Blinken istakao je da je apsolutni prioritet sa se Grinerova, koja od 2014. paralelno nastupa za UMMC Jekaterinburg i Finiks Merkjuri, vrati kući.

„Nemam veći prioritet od toga da obezbedim da se Amerikanci, koji su na ovaj ili onaj način ilegalno pritvoreni širom sveta, vrate kući. Ne mogu detaljno da govorim o onome što radimo, osim toga da je ovo apsolutni prioritet“, izjavio je Blinken, a preneo Si-En-En (CNN).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar