U trendu

Košarkaški savez SAD potvrdio sastav reprezentacije za OI u Parizu

Košarkaški savez SAD objavio je danas sposak igrača koji će učestvovati na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu.

Američki mediji su ranije danas preneli spisak igrača, a Savez je potvrdio te navode.

Na olimpijskom turniru igraće Lebron Džejms iz Los Anđeles Lejkersa, Stefen Kari iz Golden Stejta, Kevin Durent iz Finiksa, Džejson Tejtum iz Bostona i Džoel Embida iz Filadelfije.

Takođe, na spisku selektora Stiva Kera su i Entoni Dejvis iz Los Anđeles Lejkersa, igrač Finiksa Devin Buker, Entoni Edvards iz Minesote, Džru Holidej iz Bostona, centar Majamija Bem Adebajo, Tajris Halibarton iz Indijane i Kavaj Lenard iz Los Anđeles Klipersa.

„Pružamo sebi priliku da osvojimo zlato talentom koji imamo. Biće uzbudljivo. Biće teško. Poštujemo sve ekipe, ali sigurno je da će ovo biti legendarni sastav“, rekao je generalni direktor Saveza Grent Hil za En-Bi-Si (NBC).

Tih 12 igrača su ove sezone u NBA ligi u proseku postizali po 24,2 poena, uz sedam skokova i 5,6 asistencija po utakmici, uz procenat šuta od 39 odsto za tri poena.

Sedmorica reprezentativaca do sada su osvojila 10 zlatnih medalja.

„Velika je čast predstavljati svoju zemlju. Ali, biti deo ovih 12 igrača, biti deo toga što se misli da si među najboljih 12 igrača koji će predstavljati SAD, za mene je potpuno drugi nivo“, rekao je Adebajo.

Od 12 igrača, sedmorica su ove sezone bili u 15 najboljih strelaca NBA lige. Džejms je najbolji strelac u istoriji lige, a Kari je najbolji trojkaš.

„Cilj je osvajanje zlata. Oni to znaju“, rekao je Hil.

Ekipa će se okupiti početkom jula na pripremama u Las Vegasu i odigraće nekoliko prijateljskih utakmica.

Reprezentacija SAD je do sada učestvovala 19 puta na olimpijskim turnirima i osvojila 19 medalja – 16 zlatnih, srebrnu i dve bronzane.

Olimpijske igre održaće se od 26. jula do 11. avgusta u Parizu, a selekcija SAD brani zlato. 

SAD je u grupi sa Srbijom, Južnim Sudanom i reprezentacijom iz kvalifikacionog turnira koji će se igrati u Portoriku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.