U trendu

Kou izabran za novog predsednika IAAF

Bivši olimpijski šampion Sebastijan Kou izabran je danas za novog predsednika Međunarodne atletske federacije (IAAF), na svečanom kongresu tog tela u Pekingu.

Ovaj 58-godišnji Britanac, šampion na 1.500 metara, pobedio je u glasanju svog jedinog rivala Sergeja Bubku, višestrukog šampiona u skoku s motkom, sa 115 glasova prema 92.

Jedan od glavnih ciljeva administracije Koua u četvorogodišnjem mandatu biće borba sa posledicama koje su ovog leta izazvale optužbe za doping.

„U najboljem duhu svega onoga u šta obojica verujemo u našem sportu, izbor je protekao uz zdravo rasuđivanje. Posle rođenja moje dece, ovo mi je najznačajniji trenutak u životu. Uzbuđen sam i počastvovan poverenjem koje mi je ukazala atletiska porodica. Sada počinje vredan rad“, rekao je Kou nakon izbora.

Nekadašnji predsednik organizacionog odbora Olimpijskih igara u Londonu 2012 zameniće 82-godišnjeg Senegalca Lamina Dijaka koji je bio na čelu IAAF 16 godina.

Kou je jedan od najboljih britanskih sportista svih vremena. U trci na 1.500 metara dva puta je osvajao zlatne olimpijske medalje, 1980. i 1984. godine. Tokom sportske karijere postavio je brojne svetske rekorde na 800 i 1.500 metara.

Njegova rivalstva sa zemljacima iz Britanije, Stivom Ovetom i Stivom Kremom uticala su na porast popularnosti srednjeprugaških trka.

Kou je bio i poslanik konzervativne stranke u parlamentu Britanije, radio je za FIFA i bio je ključna figura u kandidaturi Londona za dobijanje Olimpijskih i Paraolimpijskih igara i njihovoj organizaciji.

Dobitnik je brojnih britanskih kraljevskih titula, među kojima i titule lorda.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.