U trendu

KŠ: Jokić i Krajišnik najbolji , sledi proslava 100 godina košarke u Srbiji

BEOGRAD – Dvostruki uzastopni najkorisniji (MVP) igrač NBA lige Nikola Jokić i kapiten ženskog seniorskog tima Tina Krajišnik proglašeni su za najbolje košarkaše Srbije u 2022. godini, u izboru Košarkaškog saveza Srbije (KŠ).

Tradicionalno, KŠ bira najbolje glasovima novinara i urednika najuglednijih srpskih medija.

Jokić je treći put u karijeri dobio priznanje, nakon 2018. i 2021. godine, dok je Krajišnik prvi put najbolja.

Specijalno priznanje dobila je basket reprezentacija Srbije, koja je u minuloj godini osvojila evropsku i svetsku titulu.

„Kako tradicija nalaže, želeo bih da se osvrnem na urađeno u 2022. ali i šta nas očekuje u 2023. godini. U februaru smo sjajno organizovali kvalifikacioni turnir košarkaškica za plasman na Svetsko prvenstvo, i to dve grupe, a naše košarkašice su na terenu bile sjajne i obezbedile plasman. Ovom prilikom, oprostili smo se, samo na terenu, od naše dve velike, trofejne reprezentativke – Sonje Vasić i Jelene Bruks…Seniorke su ostavile dobar utisak na Svetskom prvenstvu u Australiji, seniori su sigurno morali mnogo bolje na Evropskom prvenstvu, ali nije smak sveta, idemo dalje“, rekao je predsednik KŠ Predrag Danilović.

Mlađe reprezentativne selekcije su imale solidno leto, muška juniorska reprezentacija osvojila je bronzu na Evropskom prvenstvu, U20 muška reprezentacija i ženska kadetska reprezentacija osvojile su prva mesta na Evropskim prvenstvima B divizije i vratile se u A diviziju, što je bio cilj, dodao je on.

„Sjajna 3×3 godina je iza nas. Naši basketaši su ponovo postali šampioni Evrope i sveta, U23 reprezentacija osvojila je srebro na Svetskom prvenstvu i srebro na Mediteranskim igrama, a U18 selekcija srebro na Svetskom prvenstvu“.

Predsednik KŠ najavio je 2023. kao godinu velikog jubileja – 100 godina košarke u Srbiji.

„Godina koja je počela za nas je jako značajna – veliki je jubilej 100 godina košarke u Srbiji i 75 godina od osnivanja Košarkaškog saveza. Obeležićemo je nizom manifestacija i planiramo da cela 2023. bude u znaku košarke. Pripremamo brojne akcije i događaje, kroz koje želimo da prikažemo našu bogatu istoriju. Počinjemo već sledećeg meseca mobilnom izložbom tokom Kupa Radivoj Korać, koja će iz Niša tokom cele godine ići kroz sve velike gradove Srbije. Želimo da na svakoj košarkaškoj utakmici u Srbiji, u saradnji sa regionalnim košarkaškim savezima i klubovima, tokom ove godine na neki način bude obeležen jubilej, vizuelno i kroz marketinške aktivacije“

Košarkaški savez Srbije ima nameru da kroz saradnju sa našim velikim institucijama, Ministarstvom sporta, Gradom Beogradom i ostalima obeleži prvi vek košarke u Srbiji i realizuje brojne društveno-odgovorne akcije, naveo je prvi čovek KŠ.

„Pozivamo sve medije da nam se priključe i prate naše aktivnosti u godini jubileja, jer košarka i košarkaška reprezentacija Srbije, kao jedan od najvećih brendova Srbije, to zaslužuju. Ovom prilikom, želimo da u avgustu organizujemo tradicionalni turnir “Trofej Beograda”, gde ćemo dovesti renomirane reprezentacije pred Svetsko prvenstvo. Kruna ove zlatne godine biće Svečana akademija 12. decembra, na dan osnivanja Košarkaškog saveza Jugoslavije pre 75 godina, kada očekujemo celu košarkašku planetu u Beogradu“, zaključio je Daniloivić.

Na svečanom prijemu u hotelu „Kraun plaza“ prisustvovali su ministar sporta Zoran Gajić, generalni sekretar Olimpijskog koniteta Srbije (OKS) Đorđe Višacki, selektor Svetislav pešić i drugi gosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar