U trendu

Medžik Džonson

Ervin Džonson (Earvin Johnson) rođen je 14. avgusta 1959. godine u Mičigenu, kao šesto od desetoro dece u porodici. Košarku je počeo da igra već kao tinejdžer.

U ligama nižim od NBA bio je, po pravilu, među najboljim igračima, te je već na tom nivou nastalo rivalstvo – koje je godinama trajalo i u najboljoj košarkaškoj ligi sveta – između njega i Lerija Birda.

Njegove igre u Lejkersima od 1980. godine postale su legendarne. Nadimak Magija, koji je dobio još pre ulaska u NBA, u potpunosti je opravdao – ostvarivao je i po 50 poena po meču, veliki broj asistencija i skokova, a igrao je i na svim pozicijama u timu.

U prvim godinama provedenim u NBA ligi imao je dve teže povrede, a zbog jedne od njih pauzirao je 46 utakmica. Dva puta u toku karijere bio je najkorisniji igrač lige. Dok je bio aktivan igrač, Lejkersi su, sa njim na čelu, osvojili pet nacionalnih titula.

Leriju Birdu iz Seltiksa bio je najveći rival na terenu, ali i veliki prijatelj van terena. Poslednjih godina u Lejkersima je ostvario i uspešnu saradnju sa našim Vlade Divcem.

Pored toga što je postao simbol legende NBA lige, postao je i simbol žrtve virusa side. On je prva slavna ličnost koja je obznanila da je HIV pozitivna. Za to je saznao na rutinskom zdravstvenom pregledu koji se sprovodio u okviru kluba, u vezi sa polisama za osiguranje igrača. Njegova supruga i dete, koje se nekoliko meseci kasnije rodilo, nisu bili zaraženi.

Po savetu lekara, povlači se iz košarke 1992. godine, oproštajnom utakmicom u hali Lejkersa. Pre toga je briljirao na All Stars meču, kojim je uputio poruku svima da i ljudi zaraženi sidom mogu biti kao i svi drugi.

Danas je još uvek vitalan, ali ne ignoriše posledice koje se javljaju. U jednom intervjuu rekao je da mu je jedino žao što neće videti svoje dete kao odraslu osobu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.