U trendu

MOK odbacio Putinove tvrdnje o etničkoj diskriminaciji sportista

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odbacio je danas tvrdnje ruskog predsednika Vladimira Putina o „etničkoj diskriminaciji“ sportista koji su isključeni iz međunarodnih takmičenja.

MOK je ove godine savetovao sportska tela da detaljno proveravaju ruske sportiste prilikom povratka u takmičenja kao neutralne bez državnih obeležja i himne uoči Olimpijskih igara u Parizu, dok je takmičenje u ekipnim sportovima za Ruse i dalje zabranjeno.

Neutralni status se može odobriti sportistima koji nisu podržavali rat i koji nemaju ugovore sa vojskom ili državnim bezbednosnim agencijama, iako je bilo nedoslednosti u primeni pravila u desetinama različitih sportova.

„Čvrsto odbacujemo optužbe da su ove mere ‘etnička diskriminacija’ „, saopštio je MOK, dan posle Putinovog govora.

„Te mere su reakcija na kršenje Olimpijske povelje koje su počinile ruske i beloruske vlade“, naveo je MOK, misleći na napad Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, četiri dana po završetku Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Olimpijsko primirje koje podržavaju Ujedinjene nacije i dalje je bilo na snazi.

Putin je juče optužio MOK za etničku diskriminaciju, pošto zbog rata u Ukrajini ruski sportisti mogu samo u ograničenom broju i pod neutralnom zastavom da učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

MOK je prošle godine pozvao na izbacivanje Rusije i Belorusije iz međunarodnih takmičenja, ali je taj stav sada ublažio kako bi izbegao diskriminaciju na osnovu pasoša pojedinca uoči početka kvalifikacija za Igre u Parizu.

U današnjem saopštenju MOK je naveo da su strogi uslovi definisani za ocenjivanje „individualnih neutralnih sportista sa ruskim i beloruskim pasošima u skladu sa poveljom“.

Povelja takođe navodi da je svaki nacionalni Olimpijski komitet u obavezi da učestvuje na Igrama tako što će poslati svoje sportiste.

MOK je ovog meseca do daljeg suspendovao Olimpijski komitet Rusije pošto je to rusko telo priznalo regionalne komitete četiri ukrajinske teritorije koje je Rusija pripojila – Luganska, Donjecka, Hersona i Zaporožja, ali i dalje može direktno da poziva sportiste putem upravnog tela njihovog sporta.

Predsednik MOK Tomas Bah u više navrata je govorio da je ovlašćen da donese odluku koja bi mogla sve Ruse da isključi iz takmičenja u Parizu, uoči ceremonije otvaranja 26. jula.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар