U trendu

Na aukciji patike Majka Džordana sa Olimpijade 1992, drugi predmeti Drim tima

Lekar američkog košarkačkog Drim tima koji je igrao na Olimpijadi u Barseloni 1992. godine, Dejvid Fišer, prodaje na aukciji skoro sve predmete koje je sakupio tokom tog istorijskog leta.

To će biti jedinstvena prilika da 24 godina kasnije navijači i kolekcionari dodju do nekih jedinstvenih predmeta koje su koristili članovi muškog košarkaškog tima SAD koji je doprineo da košarkaši iz NBA-a postanu poznati širom sveta.

„Ovo je bio tako jedinstven tim“, rekao je Fišer za AP. „To je bio najveći sportski tim ikad sastavljen. Ima drugih ljubitelja košarke i kolekcionara u svetu. Mislim da je dobro vreme da omogućim da i drugi uživaju u tim predmetima“, rekao je Fišer.

Tim je sastavljen da bi se povratila prednost SAD u košarkaškoj hijerarhiji posle Olimpijade u Seulu 1988. kada su Amerikanci bili treći. Prvi put je dozvoljeno igračima NBA lige da igraju za nacionalni tim i rezultat je bio skup talenata do tada nevidjenog.

Majkl Džordan je tada bkio svog vrhunca. Čarls  Barkli, Patrik Juing, Karl Maloun, Dejvid Robinson su bili na vrhuncu. Medžik Džonson i Leri Bird su se bližili kraju svoje karijere. Grupa je inspirisala mladu generaciju igrača, pridobila gledaoce, a protivnici su im se toliko divili da su se  slikali sa njima na terenu pre početka utakmice.

„Svaka patika koju držim, svaka košarkaška lopta mi vraća živa sećanja na svaki trenutak i okolnosti oko toga“, rekao je Fišer. 

U kolekciji koju Fišer prodaje ima par izlizanih cipela s autogramom od skoro sakog člana tima, prsten za Olimpijske igre koji je dobio kad su osvojili zlatnu medalju, puno drugih predmeta koje je potpisao ceo tim, uključujući košarkaške lopte i slike, i zlatnu medalju sa takmičenja na kome su se kvalifikovali za Olimpijadu.

Džordan, Bird,Medžik i ostali su bili vrlo kratko zajedno, jedno leto, što znači da je teže doći do mnogih kolekcionarskih predmeta vezanih za tim.

Aukcija je već počela onlajn na www.ha.com i trajaće do 13. maja.

Kris Ajvi direktor aukcija sportskih predmeta za Heritidž aukcije koja vodi prodaju rekao je da je od posebne vrednosti to što je Fišer bio lično tamo i nema sumnje u autentičnost predmeta.

On je procenio da bi cela kolekcija mogla da donese do 200.000 dolara. Najtraženije su izlizane Džordanove patike, Fišerov olimpijski prsten i specijalna lopta koju je potpisao ceo tim, a koju su dobili samo članovi tima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.