„Najveća greška Srbije? Smena Slavoljuba Muslina“

Ivica Osim, nekadašnji reprezentativac i selektor Jugoslavija, rekao je u razgovoru za ‘Sportski žurnal’ da je najveća greška Fudbalskog saveza Srbije bila smena Slavoljuba Muslina pošto je obezbedio plasman na Mundijal.

„Ne mogu baš reći da sam imresioniran igrama na Svetskom prvenstvu. Nije tu bilo ništa spektakularno, što odudara od onog što već ranije nije viđeno. Nema ni taktičkih inovacija. Mnogi očekuju čuda, možda zbog količine novca koji se obrće u fudbalu. Neka prethodna prvenstva su bila bolja. Ima iznenađenja, ali nesporno je da ko god dođe na Mundijal poseduje određeni kvalitet“, počeo je priču Osim.

Srbija je takmičenje u Rusiji, predvođena Mladenom Krstajićem s klupe, završila već u grupnoj fazi, uz učinak od jedne pobede i dva poraza, uz dva data i četiri primljena pogotka.

„Gledao sam mečeve Srbije. Znam da se to mnogima u Beogradu neće svideti, ali ne dopada mi se kako je igrala. Bilo je tu mnogo nedostataka i grešaka, nedopustivih za tako veliko takmičenje. Ne mogu reći da sam u detalje upoznat sa fudbalskim prilikama u Srbiji, ali sudeći po onome što znam, čini mi se da ovo nije bila najbolja reprezentacija. U timu nije bilo igrača koji su po meni morali da budu tu. Greška je i smena selektora pred Svetsko prvenstvo. Ne menja se selektor posle plasmana na Mundijal. Samo oni koji se bave trenerskim poslom, ili se makar malo razumeju u fudbal, znaju šta znači i kako je težak posao stvoriti dobru atmosferu u ekipi, uigrati tim, napraviti prepoznatljivu igru. Za to treba vremena čak i godine i kada to sve uradiš, izboriš plasman na Mundijal smene selektora. Sve to se lako uništi i takve greške se skupo plaćaju. Nije to bio slučaj samo sa Srbijom. Još nekoliko reprezentacija je to isto uradilo. Na Mundijalu se ne uči. Mora tačno da znaš šta hoćeš, a ne da lutaš iz utakmice u utakmicu. Tu se igra na rezultat“, objašnjava Osim.

Kaže da je nezvahvalno porediti epohe, ali ističe da je glavna razlika i više nego očigledna.

„Nezahvalno je porediti sadašnja vremena sa onim kada sam ja bio selektor, ali imam utisak da u ovom timu Srbije nema velikih znalaca kao što sam ja imao. Savićević, Stojković, Sušić su u moje vreme bili majstori koji su sami jednim potezom mogli da reše meč. To su znali i protivnici i plašili su ih se. U ovom timu Srbije nema igrača tog kalibra. Možda grešim, ali me igrama na terenu nisu u to ubedili. Zašto je to tako i zašto više nema takvih majstora to je neka druga tema, ali sada je činjenica da ih nema“.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike