Navijači na Hilsborou nezakonito ubijeni

Policijski propusti i greške doveli su do katastrofe na stadionu Hilsboro i smrti 96 navijača, koji su „nezakonito ubijeni“, odlučila je danas porota u sudskoj istrazi o tragediji u Engleskoj iz 1989. godine.

Ta presuda je kraj istrage koja je trajala više od dve godine o najgoroj sportskoj katastrofi u Velikoj Britaniji.

Takodje, porota je odlučila i da navijači Liverpula nisu doprineli tragediji na stadionu 1989. godine.

Tragedija se dogodila na polufinaloj utakmici FA kupa izmedju Liverpula i Notingem Foresta na stadionu Hilsoboro u Šefildu 15. aprila 1989. godine.

Policija je tada otvorila kapije Hilsboroa da bi smanjila gužvu ispred stadiona i tako dozvolila navijačima da jurnu na tribinu koja je već bila prepuna. Od udarnog talasa poginulo je 94 navijača, dok je dvoje kasnije umrlo.

Originalna presuda o iznenadnoj smrti poništena je 2012. godine i naredjena je nova istraga posle višegodišnje kampanje porodica žrtava.

Porota je razmatrala 14 pitanja koje je postavio lekar sudske medicine i potvrdno odgovorila na 13, medju kojima i na pitanje da li su greške policije „izazavale ili doprinele“ situaciji koja je dovela do rušenja tribine i da li su nedostaci na stadionu uticali na nesreću.

Zaključeno je i da je policija tada zakasnila sa proglašenjem odluke da se radi o hitnom incidentu, pa je zbog toga kasnila i hitna lekarska služba.

Kada je objavljen zaključak o nezakonitom ubistvu, porodice žrtava i advokati su se grlili i uzvikivali „konačno“ i „aleluja“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.