Nigerija: Princ Hari igrao odbojku sa ratnim veteranima

Britanski princ Hari (Harry), koji se nalazi u trodnevnoj poseti Nigeriji, učestvovao je danas u „sedećoj“ odbojci sa ratnim vojnim veteranima, povređenim tokom džihadističke pobune koja već nekoliko godina besni u toj zemlji.

Princ Hari i njegova supruga Megan Markl (Meghan Markle) stigli su u petak u  Abudžu u okviru promocije „Invictus Games“, sportskog događaja koji je princ osnovao za ratne veterane.

U bazi nigerijske vojske, Harijev tim, obučen u žuto, igrao je protiv tima koji je predvodio načelnik štaba odbrane Nigerije.

Uz skandiranje „Tim Hari, Tim Hari“, prinčev tim je vodio igru na početku meča, a igrači su sedeli na penastim strunjačama, jer su neki od veterana invalidi.

Međutim, Harijev tim je na kraju izgubio sa 21:25.

U timu vojvode od Saseksa bio je bivši nigerijski vojnik, koji je izgubio nogu u borbi protiv Boko Harama, na severu Nigerije. Pismejker Azuegbulam (Peacemaker) je postao prvi Afrikanac koji je osvojio zlatnu medalju na tom sportskom događaju, prošle godine u Nemačkoj.

Pre Nigerije, princ Hari je u sredu boravio u Londonu da obeleži 10. godišnjicu Igara.

Kao i sva njegova putovanja u Veliku Britaniju, od preseljenja u SAD 2020. godine, njegova poseta je izazvala nove spekulacije o pomirenju sa porodicom. Međutim, Hari nije posetio oca, britanskog kralja Čarlsa Trećeg (Charles).

Hari, bivši vojni kapetan koji je služio kao pilot helikoptera u Avganistanu, osnovao je Igre 2014. One promovišu reintegraciju ratnih veterana kroz sport.

Harija i Megan je u Nigeriju pozvala nigerijska vojska.

U petak su princ Hari i njegova supruga Megan posetili školu u Abudži kako bi pokrenuli razgovore o mentalnom zdravlju mladih, pre nego što je princ otišao u vojnu bolnicu u Kaduni gde je posetio vojnike ranjene u borbama.

Očekuje se da će par u nedelju u Lagosu, ekonomskoj prestonici zemlje, učestvovati u dva događaja – jednom košarkaškom meču i jednom humanitarnom za prikupljanje dodatnih sredstava.

Mnogi nigerijski vojnici teško su povređeni u borbama protiv džihadističkih grupa Boko Haram i Islamske države u zapadnoj Africi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.