U trendu

Novak mu je donosio užinu, a proročanske reči Gorana i danas odjekuju

Pre tačno dvadeset godina Goran Ivanišević osvojio je na londonskoj travi svoj prvi i jedini Gren slem trofej i postao prvi teniser koji je uz specijalnu pozivnicu osvojio Vimbldon. Hrvat je pre toga tri puta bio finalista ovog turnira – 1992, 1994. i 1998. godine, a te 2001. godine, pre Vimbldona, bio je 125 teniser na ATP listi.

Danas je jedan od trenera najboljeg na svetu, Novaka Đokovića, a njihovo poznanstvo datira od pre više od dve decenije, dok je mladi Đoković bio učenik na akademiji Nikole Pilića.

– Kad sam trenirao s Goranom 2000. godine u svojoj akademiji u Minhenu, zamolio sam ga da pet minuta udara lopticu s jednim malim crnokosim. Novak je tada imao 13 godina. I Goran je pristao, a umesto pet igrali su 20 minuta. Novak je bio kao hipnotisan, nije promašio nijednu loptu. Bio je neverovatno usredsređen, on ima tu perlu fokusiranosti, a Goran je bio ime i Novak je hteo da se pokaže. Goran mi je nakon toga rekao: “Šjor Niko, mislim da će ovaj mali biti dobar igrač” – prisetio se jednom prilikom Pilić.

Kad je započeo saradnju s Goranom, Novak se emotivnim rečima prisetio tih susreta s njim kod Pilića (iz 2000., ali i godinu dana kasnije). Tada je, između ostalog, u svojoj poruci istaknuo i sledeću rečenicu: “Dragi Niki, hvala ti što si mi pružio priliku da Goranu nosim užinu dok se pripremao za svoj slavni trofej u Vimbldonu 2001. godine.”

– Da, Novak bi ponekad doneo hranu iz restorana jer je Goran bio zauzet ozbiljnim treninzima. Došao je kod mene fizički nepripremljen, imao je osam kilograma viška, ali i psihički je bio u lošem stanju, 19. puta je ispadao u prvom kolu. Praktično se hteo da ostavi tenis, izgubio je čak i od mene iako sam tada imao 60 godina, a samo osam meseci posle osvojio je Vimbldon. Ja sam mu tada, na početku te sezone, sugerisao da ide igrati Čelendžer u Helbronu, da se malo oporavi i pobedama vrati samopouzdanje. Tako je i bilo – istakao je Pilić.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.