Platini potvrdio kandidaturu za predsednika FIFA

Foto: Beta

Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini potvrdio je danas da će se kandidovati za funkciju predsednika Svetske fudbalske federacije (FIFA).

Platini je danas članicama UEFA poslao pismo, u kom je naveo da očekuje njihovu podršku.

„Postoje trenuci u životu, kada morate uzeti svoju sudbinu u svoje ruke. Ja sam trenutno u jednom od tih trenutaka, a i trenutak je u kom bi trebalo da se oblikuje budućnost FIFA-e. U poslednjih pola veka FIFA-om su upravljala samo dva čoveka. Ta ekstremna stabilnost je nešto kao paradoks u svetu koji je doživeo radikalne potrese i u sportu koji je prolazi kroz značajne ekonomske promene“, navodi se u pismu Platinija.

„Međutim, nedavni nemili događaji su svetsku kuću fudbala naterali da okrene novi list i preispita svoju upravu“, dodaje se u pismu.

Platini, koji je i potpredsednik FIFA, je prvi ozbiljni kandidat za prvog čoveka svetske kuće fudbala, a moguće je da će se kandidovati i pojedini bivši potpredsednici svetske kuće fudbala iz Azije.

Odlazeći predsednik FIFA Sep Blater je krajem maja dobio svoj peti predsednički mandat, pošto je u prvom krugu na izborima sa 133:73 pobedio jordanskog princa Alija bin el-Huseina.

Švajcarac je 2. juna podneo ostavku posle velikih pritisaka zbog hapšenja nekolicine visokih zvaničnika FIFA-e u sklopu istrage američkih i švajcarskih vlasti o korupciji u svetskom fudbalu.

Blater (79) nije povezan sa malverzacijama, ali se izbor Katara za domaćina Svetskog prvenstva 2022. godine smatra kontroverznim.

Izbori za predsednika FIFA održaće se 26. februara naredne godine, a kandidati moraju da se prijave do 26. oktobra.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar