U trendu

Počelo Evropsko prvenstvo u šahu u Novom Sadu

NOVI SAD – U Novom Sadu je počelo 20. Prvenstvo Evrope za mlade u ubrzanom i brzopoteznom šahu, uz učešće 500 takmičara iz 29 zemalja.

Sampionat Starog kontinenta otvorio je Dane Basta, pokrajinski sekretar za sport i omladinu. „Činjenica da na Prvenstvu učestvuje 500 takmičara uzrasta od 8 do 18 godina i to iz 29 evropskih zemalja govori o tome koliko je šah omiljen među mladima i koliko njegova popularnost raste sa novim generacijama“, rekao je Basta.

Dodao je da je posebno zadovoljstvo to što je Srbiji pripala čast da bude domaćin ovog prvenstva.

„Šahisti su osobe sa izrazitim umnim sposobnostima. Predviđanje, planiranje, brzo učenje i zaključivanje, taktičko i strateško razmišljanje od neprocenjivog su značaja za razvoj ličnosti i postizanje rezultata kako u sportu, tako i u životu“, kazao je Basta.

Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu sledeće godine će uvrstiti šah u sportove od posebnog značaja za AP Vojvodinu.

Predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić je istakao da imamo tradiciju kao šahovska zemlja.“Evropska šahovska federacija zna da smo sposobni za organizaciju ovakvih takmičenja. Očekujemo od naših takmičara uspehe i medalje i ekipno i pojedinačno. Ovo je prilika za susret sa vršnjacima, da ukrste koplja i vide gde se trenutno nalaze“, istakao je Lazić.

Predsednik Šahovskog saveza Vojvodine Zoran Stanimirović naveo je da se ove godine u Evropi nijedno dečije šahovsko prvenstvo nije igralo uživo za tablama, već uglavnom onlajn, te da je Novi Sad pravi presedan.

„Za naše igrače ovo će biti posebno iskustvo. Deca će imati jake partije i protivnike tako da će time poboljšati igru, steći više nivoe znanja i osvajati medalje“, rekao je Stanimirović.

Turnir se do 30. decembra održava u hotelu „Park“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.