U trendu

Počinje NBA: Bruklin i Lejkersi „izazivaju“ Milvoki

NJUJORK – Jubilarna 75. NBA sezona počinje u noći između utorka i srede, a Srbija će ove godine imati pet predstavnika u najjačoj košarkaškoj ligi sveta.

To su Nikola Jokić (Denver), Bogdan Bogdanović (Atlanta), Nemanja Bjelica (Golden Stejt), Boban Marjanović (Dalas) i Aleksej Pokuševski (Oklahoma).

Već prvog dana na programu su dva derbija – aktuelni šampioni Milvoki Baksi dočekaće Bruklin Netse, dok će Los Anđeles Lejkersi biti domaćini Golden Stejt Voriorsima našeg Nemanje Bjelice.

Ekipa iz Viskonsina u odbranu titule kreće duelom sa jednim od najvećih konkurenata za šampionsko prstenje – timom Stiva Neša, koji je eliminisala prošle sezone posle sedam mečeva u borbi za finale Istočne konferencije.

Domaći su tokom leta doživeli određene promene u sastavu, ekipu su napustili Pi-Džej Taker, Brin Forbs i Džef Tig, dok su stigli Džordž Hil, Rodni Hud, Tremont Voters i Semi Oželeje.

S druge strane, tokom leta, u Bruklinu je u fokusu više bila situacija u vezi Kajrija Irvinga nego promena u timu.

Jedan od najboljih plejmejkera lige odstranjen je iz tima zbog odluke da ne primi vakcinu, pa će sve oči biti uprte u Kevina Durenta i Džejmsa Hardena.

Netsi su u međuvremenu doveli još jedno veliko pojačanje u vidu plejmejkera San Antonio Sparsa Petija Milsa, dok su istovremeno i produžili ugovor sa Blejkom Grifinom, ali i vratili Lamrkusa Oldridža – posle problema sa srcem, odnosno dobijanja dozvole lekara da se vrati košarci.

Dva i po časa kasnije, od četiri sata posle ponoći po srednjeevropskom vremenu, u „Stejpls Centru“ igraće se veliki derbi između domaćih Lejkersa i gostujućih Voriorsa.

Šampioni iz sezone 2019/2020, posle eliminacije od Finiks Sansa prošle godine u drugoj rundi plej-ofa, doživeli su velike promene tokom pauze.

Lebronu Džejmsu i Entoniju Dejvisu pridružilo se nekoliko proverenih i iskusnih igrača, pre svih Rasel Vestbruk i Karmelo Entoni, odnosno Ražon Rodno, Trevor Ariza, Dvajt Hauard, Diandre Džordan i Kent Bejzmor, ali ne treba zaboraviti ni dolaske Kendrika Nana i Malika Monka.

Za razliku od rivala, Voriorsi nisu previše menjali izgled tima, odlučivši se takođe za proverene, iskusne igrače.

Alena Smajlagića zamenio je Nemanja Bjelica, koji je tokom predsezone pokazao da će biti veliko pojačanje za ekipu Stiva Kera, dok su u „zaliv“ stigli i povratnik Andre Igudala i Oto Porter Junior.

Ipak, svi u Voriorsima se nadaju da bi ova sezona mogla da ostane upamćena po povratku Kleja Tompsona – koji je zbog povreda prednjih ukrštenih ligamenata propustio prethodne dve takmičarske godine.

Preostali srpski igrači na teren izlaze u noći između srede i četvrtka, odnosno četvrtka i petka.

Aktuelni MVP, Nikola Jokić i Denver Nagetsi u novu sezonu kreću gostovanjem Finiks Sansima, Aleksej Pokuševski i Oklahoma Siti Tanderi putuju u Jutu na duel sa Džezom, dok će Bogdan Bogdanović i Boban Marjanović imati međusobni duel u okršaju Atlanta Hoksa i Dalas Meveriksa u Džordžiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.