U trendu

Ponitka: Ponosan sam, košarka nije popularna u Poljskoj

BERLIN – Najbolji poljski košarkaš Mateuš Ponitka izjavio je da je srećan zbog plasmana njegovog tima u polufinale Evropskog prvenstva u Berlinu, prenosi „Basket njuz“.

Poljska je sinoć napravila iznenađenje i u četvrtfinalu EP savladala aktuelnog evropskog šampiona, selekciju Slovenije 90:87. Ponitka je na ovom meču postigao 26 poena i imao 16 skokova i 10 asistencija. On je treći košarkaš nakon Tonija Kukoča i Andreja Mandakea, koji je od 1995. godine na EP stizao do tripl-dabla.

„Bili smo spremni na tešku utakmicu. Iznenadio sam se kako smo igrali dobro u prvom poliuvremenu, a imali smo više od 20 poena protiv aktuelnog evropskog šampiona. Znali smo da Slovenija ima odlične košarkaše, znali smo da će da reaguju u trećoj četvrtini. Iznenadili smo se što su se ekspresno vratili na startu drugog poluvremena, ali smo očekivali njihovu reakciju, spremali smo se za to. Dali smo maksimum energije, igrali svim srcem. Ponosan sam mnogo, došli smo u poziciju gde nas niko nije video. Svaki turnir ima svoju priču o Pepeljugi, a mi smo ta priča ove godine“, rekao je Ponitka.

Poljska je poslednji put u polufinalu EP igrala 1971. godine. Poljska je tada poražena u polufinalu EP od Jugoslavije 100:75, a potom i od Italije 85:67 u meču za treće mesto.

„Košarka nije toliko popularna u Poljskoj, možda će to da se promeni. Nadam se da naš narod uživa i poštuje ono što radimo. Nadam se da će im mnogo značiti u budućnosti. Bili smo među osam na svetu, sada smo u četiri na EP. Srećan sam zbog svih, naroda, trenera, ekipe, ali i svih poljskih igrača, jer i njih predstavljamo ovde“, dodao je on.

Poljaci će u polufinalu EP igrati protiv Francuza, koji su posle produžetka pobedili Italijane 93:85.

„Oni su jedva prođli do polufinala, ali ovo je faza gde su ostala još četiri tima. Gledaćemo snimke, praviti analize, videćemo gde možemo da iskoristimo naše prednosti. Imaju jaku centarsku liniju, dosta igrača je iz NBA lige“, rekao je Ponitka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.