U trendu

Povećan broj povreda u košarci

BEOGRAD – Predsednik Crvenog krsta Srbije i lekar košarkaške reprezentacije Dragan Radovanović rekao je danas da je, prema analizama NBI-a, u poslednjih desetak godina došlo do skoka broja povreda u košarkaškom sportu i da je povreda generalno bilo i na Evropskom prvenstvu u Berlinu.

Radovanović je boravio sa srpskim košarkašima u Berlinu tokom prvenstva i, sumirajući utiske, podsetio je da su domaći igrači najviše povreda zadobili u pripremnom periodu u junu mesecu, kada je bilo i preloma i pucanja (ruptura) mišića, a da je na samom prvenstvu povređen Nemanja Nedović, kome je pukao mišić.

„U poslednjih desetak godina došlo je do skoka povreda u košarkaškom sportu jer je taj sport postao mnogo više fizički sport, nego sport same veštine nadmudrivanja, sa mnogo kontakata i ulaganja energije, sa mnogo skokova, trčanja i duela“, rekao je Radovanović za Tanjug.

Prema njegovim rečima košarka spada u kontaktni sport koji nosi srednji rizik povređivanja.

Naveo je da sportske povrede zavise od vrste sporta i specifičnosti pokreta i kontakata, ali da sportisti najčešće imaju povrede kičme, kolena i skočnog zgloba.

„To su najčešće povrede kada govorimo o košarkaškom sportu, fudbalu, odbojci i rukometu, s tim što je u rukomertu česta povreda i ramenog zgloba“, rekao je Radovanović za Tanjug.

Kada su u pitanju povrede mekog tkiva, Radovanović je kazao da kod profesionalnih spotista često dolazi do povreda mišića, mišićnih ovojnica, ligamenata i tetiva, kao i do rupture mišića, ali i da se neretko dešava da budu oštećeni i delovi zgloba i zglobna kapsula.

U povrede skeleta, dodao je doktor, spadaju prelomi kostiju, iščašenja i uganuća.

Radovanović je poručio da je preventva glavni put ka smanjenju nastanka povreda kod sportista, ali i drugih ljudi.

„Postoje endogeni i enzogeni uzroci nastanka povreda, oni koji su u spoljnom svetu i oni koji se nalaze u telu čoveka koji treba da se uzmu o obzir kada je reč o prevenciji. Nauka je daleko otišla, identifikovani su faktori i treba ih primenjivati“, kazao je Radovanović.

Na pitanje kako pomoći povređenoj osobi Radovanović je naglasio da su od presudnog značaja, ukoliko dođe do povrede, imobilizacija, hlađenje i kompresija povređenog dela tela, kao i prestanak bilo kakve aktivnosti.

Kazao je da se primenom ovih mera smanjuje bol, otok i razvoj hematoma, ali i doprinosi bržoj dijagnostici i oporavku.

Radovanović je objasnio da su postupci prve pomoći u sportu i prve pomoći u svakodnevnom životu slični, ali da je osnovna razlika što kod sportista dijagnoza mora da se uspostavi na licu mesta, kako bi se dalje odlučivalo da li sportista može da se vrati na teren ili ne.

Naglasio je da Crveni krst Srbije svake godine organizuje tematska takmičenja volontera prve pomoći i najavio da će se u subotu na Adi Ciganliji održati državno takmičenje upravo u pružanju prve pomoći kod sportskih povreda.

Naveo je da će na takmičenju biti 15 ekipa omladine, 14 ekipa podmlatka i sedam ekipa petlića, koji će zbrinjavati sportske povrede na autentično maskiranim i našminkanim glumcima.

Radovanović je dodao da je pokrovitelj takmičenja Ministarstvo zdravlja, a partneri su Sportski savez Srbije i Olimpijski komitet Srbije.

U okviru takmičenja, na zabavnim štandovima biće postavljeni i edukativni poligoni gde će takmičari i posetioci moći da nauče mnoge korisne stvari iz sporta, istorije sporta i zdravstvu u sportu, poručio je Radovanović.

Istakao je da će u subotu na Adi Ciganliji biti održan i Sajam sporta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.