U trendu

Predstavljeni olimpijski krugovi od stabala japanske trešnje

BEOGRAD – Olimpijski komitet Srbije (OKS) i Japanska poslovna alijansa u Srbiji (JPAS), uz podrÅ¡ku Ambasade Japana i Grada Beograda predstavili su danas olimpijske krugove od stabala japanske treÅ¡nje, a ovaj park smeÅ¡ten na Novom Beogradu, između mosta Gazela i Starog savskog mosta.

Na ovaj način i građani Srbije su dobili priliku da uÅŸivaju u čuvenom japanskom običaju posmatranja cvetanja ovog drveta – hanamiju.

OKS je osmislio akciju u cilju stvaranja zdravijeg i lepšeg okruşenja, a neposredan povod su Olimpijske igre koje se ove godine odrşavaju u Tokiju, dok su stabla donirale članice Japanske poslovne alijanse u znak večnog prijateljstva Srbije i Japana.

Događaju su prisustvovali ambasador Japana Takahiko Kacumata, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije BoÅŸidar Maljković i predsednik JPAS-a Goran Pekez, kao i olimpijci Andrea Arsović, Milica Novaković, Velimir Stjepanović, Marko Dragosavljević i Martin Mačković.

„Očuvanje i zaÅ¡tita ÅŸivotne sredine predstavljaju jednu od olimpijskih vrednosti, a mi na ovaj način ÅŸelimo da dodatno doprinesemo stvaranju bolje i zdravije budućnosti. Ovi prirodni olimpijski krugovi, kreirani stablima japanske treÅ¡nje, će predstavljati joÅ¡ jedno lepo mesto u Beogradu, za ponos svih građana. Drago mi je da je ova akcija uključila viÅ¡e partnera, čime dobija na značaju i vrednosti“, rekao je BoÅŸidar Maljković, predsednik OKS.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić u ime Beograda zahvalio se Japanskoj poslovnoj alijansi i Olimpijskom komitetu, koji su gradu donirali ovaj park.

„Kao čoveku, lekaru i gradonačelniku veliko mi je zadovoljstvo kada se neÅ¡to ovako lepo i plemenito, kao Å¡to je park japanskih treÅ¡anja u čast Olimpijadi, otvara tokom nedelje u kojoj obeleÅŸavamo Dane Beograda. U godini kao Å¡to je ova, teÅ¡ko je ne osvrnuti se na pandemiju koja nas je naučila nečemu izuzetno vaÅŸnom, Å¡to naÅ¡i sportisti i Olimpijci najbolje znaju – vaÅŸnosti zajedniÅ¡tva, odgovornosti i stremljenja istom cilju. Nadamo se i verujemo da će Olimpijske igre u Tokiju i pored izazova pandemije biti uspeÅ¡no odrÅŸane, i da će se naÅ¡i sportisti vratiti ovenčani nagradama, kako su nas i navikli“, izjavio je Radojičić.

Goran Pekez, predsednik Japanske poslovne alijanse, naglasio je da su krugovi simbol trajne povezanosti Srbije i Japana

„Napori članica JPAS-a i naÅ¡ih Olimpijaca su komplementarni. Na domaćem terenu, mi svakodnevno nastojimo da ostvarimo uvek bolje rezultate u poslovnim disciplinama odrÅŸivog poslovanja, otvaranja radnih mesta, ili unapređenja radnog i prirodnog okruÅŸenja, kako bismo doprineli ekonomskom prosperitetu zemlje i poboljÅ¡anju kvaliteta ÅŸivota u Srbiji. Igrajući u gostima, naÅ¡i sportisti i Olimpijci postaju ambasadori jedne takve snaÅŸne Srbije kojoj teÅŸimo, koja je spremna da se na svakom polju takmiči sa celim svetom po kvalitetima i sposobnostima koje poseduje.“

Ambasador Japana Takahiko Kacumata zahvalio se JPAS-u i Olimpijskom komitetu Srbije na ovom projektu koji slavi Olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju.

„Nadam se da c?e olimpijski tim Srbije prikazati svoje najbolje izdanje i osvojiti veliki broj medalja u Tokiju, isto kao i na prethodnim Igrama i da c?e se naÅ¡e prijateljstvo kroz Igre dalje proÅ¡iriti u mnogim oblastima. Takođe, nadam se da c?e tradicionalna japanska kultura Hanamija zaÅŸiveti u Srbiji i dugo biti prisutna, zajedno sa prijateljskim odnosom Srbije i Japana“, rekao je Kacumata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.