U trendu

Preminuo Zlatko Cico Kranjčar

ZAGREB – U Zagrebu je danas preminuo Zlatko Cico Kranjčar, fudbaler i selektor fudbalske reprezentacije Hrvatske.

U KB Merkur su za portal Index rekli da je Kranjčar bio kod njih u bolnici od 19. februara.

Prema prvim informacijama, Kranjčar je prvo primljen u zadarsku bolnicu zbog problema sa jetrom, a potom je prebačen u Zagreb, gde je i umro u KB Merkur.

Cico Kranjčar je profesionalnu igračku karijeru započeo 1973. godine u zagrebačkom Dinamu, gde je igrao do 1983. godine.

Bio je vrhunski centarfor i realizator, a za Dinamo je u 261 utakmici postigao 98 golova. Potom je prešao u bečki Rapid, gde se zadržao do 1990. godine i u 201 utakmici postigao 106 golova.

Za reprezentaciju bivše Jugoslavije nastupio je 11 puta i dao tri gola.

Kranjčar je bio jedan od članova reprezentacije Hrvatske koja je odigrala prvu utakmicu nakon otcepljenja Hrvatske 1990. godine i to protiv SAD. Za Hrvatsku je nastupio dvaput i dao jedan go.

Trenersku karijeru Kranjčar je započeo 1991. godine kao trener Wienerfeld Beča 1991. godine. Zagrebački Dinamo vodio je u tri navrata i dvaput bio prvak Hrvatske. Kao trenera najviše će ga pamtiti po šampionskoj generaciji Zagreba 2002. godine, s kojim je osvojio HNL.

Hrvatsku reprezentaciju vodio je od 2004. do 2006. godine i nastupio je na Svetskom prvenstvu.

U karijeri je vodio brojne klubove – Segestu, LASK, Slaven Belupo, Samobor, Al-Masry, Muru, Marsoniju, Rijeku, Croatiju Sesvete, Al-Shaab, DAC Dunajsku Stredu, Persepolis i Sepahan.

Kranjčar je bio selektor Irana i Crne Gore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.