U trendu

Promovisana knjiga „Derbi“ o večitom derbiju

BEOGRAD – Knjiga „Derbi“ u kojoj je obuhvaćen svaki srpski večiti derbi, autora Dragiše Kovačevića, promovisana je u Skupštini grada.

Knjiga je autentični podsetnik na vremena koja su obeležila decenije i 161. odigran derbi između fudbalera Crvene zvezde i Partizana.

„Ova knjiga sadrži moja sećanja i anegdote, autentične priče koje su meni, kao novinaru radija Studio B pričali akteri derbija. Pored igrača oba kluba u knjizi su zanimljive priče političara, novinara, glumaca i njihova sećanja na svetkovinu srpskog fudbala. Čast mi je što su svi došli u ovolikom broju, a posebno jer su tu i rekorderi derbija, Marko Valok 13 golova, Saša Ilić 30 utakmica i Ljubiša Tumbaković 27 puta na klupi Partizana“, rekao je Dragiša Kovačević.

Legenda Crvene zvezde Dragan Džajić je istakao da, iako mu je Kovačević iskren prijatelj, nikada nije uspeo da sazna da li je navijač Zvezde ili Partizana.

„Ova knjiga predstavlja dragoceno svedočenje čoveka koji je na najbolji način opisao najvažniju utakmicu srpskog fudbala?, rekao je Džajić.

Bivši kapiten Partizana Saša Ilić rekao je da je počastvovan što učestvuje na ovom događaju i izrazio zahvalnost Kovačeviću što neće biti zaboravljeni igrači oba kluba koji su stvarali ovu utakmicu.

Na promociji su govorili i novinar Vladimir Stanković, bivši predsednik FK Partizan Ivan Ćurković i predsednik FK Crvena zvezda Svetozar Mijailović.

Knjiga ima oko 600 fotografija, od kojih su mnoge iz porodičnih albuma igrača i prvi put su javno objavljene, a krase je i desetine anegdota.

Doajen sportskog novinarstva je u prepunoj sali ugostio pored ostalih i ministre Branka Ružića i Zorana Đorđevića, državnog sekretara Sašu Gajovića, zamenika i pomoćnika gradonačelnika Gorana Vesića i Andriju Mladenovića, nekadašnje predsednike „večitih“ Ivana Ćurkovića, Dragana Đurića, Toplicu Spasojevića, Dobrivoja Tanasijevića -Den Tanu, Tomislava Karadžića, kapitene Marka Valoka, Lazara Radovića, Nenada Bjekovića, Mocu Vukotića, Nikicu Klinčarskog, Gorana Petrića, Gorana Pandurovića, Gorana Stevanovića, Alberta Nađa, Vladicu Popovića, Ratomira Dujkovića, Dragana Džajića, Jovana Aćimovića, Duleta Savića, Vladimira Petrovića, Boška Đurovskog…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.