U trendu

Rori Mekilroj odustao od OI zbog straha od virusa zika

Irski golfer Rori Mekilroj objavio je danas da neće nastupati na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru iz straha zbog virusa zika.

Golf se vraća na Olimpijske igre posle 112 godina, a Mekilroj je trebalo da bude možda i najveća zvezda tog sporta u Riju, ali je prošlog meseca rekao da prati razvoj situacije u Brazilu od kada se verio, zbog povezanosti virusa sa problemima u trudnoći i posledicama po bebe.

„Posle mnogo razmišljanja i razmatranja, odlučio sam da povučem svoje ime iz razmatranja za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru ovog leta. Posle razgovora sa onima koji su mi najbliži, shvatio sam da su moje zdravlje i zdravlje moje porodice važnije od svega drugog. Iako je rizik od infekcije virusom jako mali, to je ipak rizik koji nisam spreman da preduzmem“, naveo je Mekilroj u saopštenju.

„Verujem da će Irci razumeti moju odluku. Bezrezervna podrška koju dobijam svaki put kada nastupam na turnirima kod kuće i u inostranstvu mi mnogo znače“, dodaje se.

Mekilroj je jedan od nekoliko popularnih golfera koji su se povukli, a medju kojima su Adam Skot, Lui Ustajezn, Čarl Svarcel, Mark Lišman i Vidžej Sing.

Irski olimpijski komitet saopštio je da je „izuzetno razočaran“ Mekilrojevom odlukom.

„Izuzetno smo razočarani što nećemo voditi Rorija sa nama u Rio. Ali, kao što smo uvek govorili, to je individualna odluka i naravno da poštujemo njegovu odluku, koju je doneo iz ličnih razloga. Rori je trebalo da bude jedna od najvećih zvezda u Riju, ali sada je neki drugi irski golfer dobio šansu da postane olimpijac i da učestvuje u istorijskom povratku golfa na Olimpijske igre“, navodi se u saopštenju.

Rori Mekilroj smatra sebe Severnim Ircem, Ircem i Britancem. Poseduje britanski pasoš, a 2012. je razmatrao da nastupi za Britaniju, ali se 2014. odlučio da brani boje Irske.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.