U trendu

Rusija supendovana sa svih međunarodnih takmičenja na četiri godine

Izvršni komitet Svetske anti-doping agencije (WADA) zabranio je učešće sportistima Rusije na svim međunarodnim takmičenjima u naredne četiri godine.

Kako je saopšteno, WADA je odlučila da kazni ruske sportiste zbog manipulisanja laboratorijskim podacima.

„Preporuka komiteta za poštovanje pravila organizacije bila je jednoglasno usvojena“, navodi se u saopštenju WADA.

Rusija je tako izgubila pravo da organizuje međunarodna sportska takmičenja i podnosi zahteve za njihovu organizaciju, a njeni sportisti ne mogu da učestvuju na Olimpijskim igrama i svetskim prvenstvima pod nacionalnom zastavom.

To znači da ruski sportsiti pod zastavom svoje zemlje neće moći da učestvuju na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, kao i na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Kataru dve godine kasnije.

Rusija će uprkos zabrani, moći da učetsvuje na Evropskom prvenstvu 2020 u fudbalu, na kojem je jedan od domaćina gradova Sankt Peterburg, jer UEFA nije smatrana „organizatorom najvećih takmičenja“ na koju bi se ova zabrana odnosila.

Rusija ima 21 dan da uloži žalbu Sudu za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani, a svi sportisti koji dokažu da nisu umešasni u doping skandal, moći će se takmiče pod neutralnom zastavom.

„Želeli sam da uvedemo sankcije koje ne mogu da se koje ne mogu da se ublaže. To dugujemo „čistim“ sportistima, zato su sankcije su morale da budu najjače moguce“, izjavila je Linda Heleland, potpredsednica WADA.

Ukupno 168 ruskih sportista takmičilo se pod neutralnom zastavom na Zimskim olimpijskim igrama 2018. godine, nakon što je ta zemlja dobila sankcije posle Igara 2014. godine, kada je bila domaćin u Sočiju.

Ruskim sportistima bilo je zabranjeno da se pod svojom zastavom takmiče u atletici od 2015. godine.

Izvršni komitet WADA je uveo četvorogodišnju zabranu učestvovanja na međunarodnim svetskim događajima rukovodstvu Olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta Rusije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (5)