U trendu

Ruski atletičari i dalje suspendovani

Medjunarodna atletska federacija (IAAF) nije danas ukinula suspenziju ruskim atletičarima, koji će tako propustiti predstojeća medjunarodna takmičenja, uključujući i Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, preneli su britanski mediji.

Kako su naveli Bi-Bi-Si (BBC) i Gardijan, komisija IAAF odlučila je da ne ukine suspenziju ruskim atletičarima, nametnutu prošlog novembra posle izveštaja komisije Svetske anti doping agencije (WADA) o sistemskom dopingu koji je finansirala i podržavala država. IAAF je tada saopštila da će ukinuti suspenziju Rusiji ako njen Atletski savez sprovede temeljne reforme.

Rusija je u novembru saopštila da je potpuno posvećena reformama.

Ministar sporta Rusije Vitalij Mutko se nedavno izvinio jer državni anti-doping sistemi nisu uhvatili sportiste koji varaju, ali je negirao da je država prikrivala i sponzorisala doping.

Potpredsednik Medjunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Džon Kouts nedavno je rekao da bi ruski atletičari trebalo da ostanu suspendovani i da im ne bi trebalo dozvoliti da učestvuju na Igrama u Riju ovog leta.

Medjutim, MOK može da dozvoli ruskim atletičarima da se takmiče na Olimpijskim igrama od 5. do 21. avgusta. Čelnici MOK-a će se okupiti u utorak i razmotriti slučaj, pošto su pojedini zabrinuti da bi suspenzijom mogli da budu kažnjeni i čisti sportisti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.