U trendu

Spahija: Nivo košarke SRB i Hrvatske ne idu u istu rečenicu

PRAG – Znali smo talenat Srbije, ali je ovaj nivo igre nešto iznad, rekao je hrvatski trener Neven Spahija srpskim medijima u Pragu.

Košarkaška reprezentacija Srbije posle tri odigrana kola ima maksimalan učinak u prvoj fazi Evropskog prvenstva.

Nakon pobeda nad Holandijom i Češkom, srpski tim je savladao Finsku, ovoga puta i više nego ubedljivo, sa čak 30 poena razlike.

„Znali smo talenat Srbije, ali je ovaj nivo igre nešto iznad. Mogu samo da čestitm igračima i treneru na ovom performansu. Svaka čast“, rekao je hrvatski stručnjak Spahija.

U nedostatku kvalitetnih igrača, mnoge reprezentacije poslednjih godina pribegavaju rešenju da pasoš daju Amerikancu.

Takva situacija je sa polovinom ekipa koje učestvuju na ovom šampionatu.

Čak 12 reprezentacija, od 24 koje su uzele učešće, imaju Amerikanca u svom timu, uključujući i Crnu Goru, Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

„Reprezentacija jedne države je na neki način identitet države, identitet te škole košarke, nečeg nacionalnog što svaka država proizvodi. Stranci imaju prostora u klubovima koliko god hoće i ne vidim razloga da stranci igraju u reprezentaciji. Neke selekcije su iskoristile to pravo FIBA, pa su doveli stranog igrača u svoj tim i po mom mišljenju meni to više nisu te nacionalne selekcije, to je sada neki miks tim. Lično ne vidim razloga za tim. Ja sam mojim prijateljima u Hrvatskoj federaciji rekao da ako baš svi hoće da stranac igra u reprezentaciji, onda dobro, ali lično se neću pomiriti sa tim“, rekao je nekadašnji selektor Hrvatske i dodao da će ta reprezentacija biti sve bolja i bolja kako prvenstvo bude odmicalo:

„Hrvatska će se dizati, ona nije naivna reprezentacija. Nakon dugo vremena smo kompletni, plus Smit kao stranac koji daje dodatni kvalitet i to ne mogu poreći. Međutim, nivo košarke koji igraju Srbija i Hrvatska u ovom momentu ne idu u istu rečenicu“.

Bosna i Hercegovina je na ovom prvenstvu napravila veliko iznenađenje savladavši Sloveniju, pa će se do kraja grupne faze boriti za prolaz dalje.

„Sve čestitke toj ekipi i treneru. Zaista fascinantno, oni imaju dva odlična igrača i očigledno vlada dobra hemija u timu. Oni nisu dobili samo Sloveniju, oni su dobili i Francusku u kvalifikacijama za Mundobasket“, rekao je Spahija i naveo ko su najveći favoriti za osvajanje medalje:

„Svi mi ovde isto razmišljamo, to je definitivno Srbija, Grčka, Slovenija, ja mislim dalje Francuska. Trenutno je Litvanija na 0-3, ali mislim da će pobediti naredne dve utakmice i proći dalje. Takođe, i Nemačka spada u red najvećih favorita“, zaključio je Spahija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar