U trendu

Španska liga će prijaviti nove rasističke uvrede navijača Atletika upućene Vinisijusu

Španska liga prijaviće rasistička skandiranja upućena fudbaleru Real Madrida Vinisijusu Žunioru uoči utakmice koju je gradski rival Atletiko Madrid igrao protiv Intera u Ligi šampiona.

Vinisijus je danas na društvenim mrežama podelio video snimak na kome se čuje kako navijači Atletika skaču i uzvikuju „Vinisijus šimpanza“, uoči sinoćnje utakmice protiv Intera u Madridu, u revanšu osmine finala Lige šampiona.

Brazilski fudbaler zatražio je da navijači budu kažnjeni i na društvenoj mreži X napisao je: „Nadam se da ste već razmislili o njihovoj kazni“.

On je na toj objavi označio naloge Evropske fudbalske unije (Uefa) i Lige šampiona.

„Tužna je stvarnost jer se to događa i u utakmicama kojima ne prisustvujem“, dodao je Vinisijus.

Španska liga saopštila je da će prijaviti incidente kancelariji tužioca za zločine iz mržnje i da će i ona pokrenuti akciju i pored toga što se skandiranje dogodilo u utakmici koja nije pod njenom organizacijom i izvan stadiona.

Liga je navela da je potpuno posvećena da fudbal bude mesto u kome nema mržnje i da će nemilosrdno nastaviti da goni bilo kakva dela rasizma, homofobije, nasilja i mržnje, bez obzira na takmičenje.

Takođe, pojavili su se navodi o skandiranju protiv Vinisijusa i uoči utakmice Barselone i Napolija, u utorak u Ligi šampiona.

Kadena Ser objavio je video snimak na kome se čuje da navijači Barselone uzvikuju: „Umri Vinisijus“, uoči pobede 3:1 na Monžuiku. Slična skandiranja mogu se čuti i na ostalim derbi utakmicama dva kluba.

Vinisijus je na meti rasističkih uvreda otkako je pre šest godina došao u Španiju. Navijači ga često vređaju zbog boje kože, nazivaju ga majmunom, a pristalice Atletika su prošle godine okačile lutku sa njegovim likom da visi sa jednog mosta u Madridu, uoči derbija u Kupu kralja.

Španija i Brazil će 26. marta na stadionu Reala odigrati prijateljsku utakmicu u sklopu zajedničke borbe protiv rasizma.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.