U trendu

Sportska 2022: Godina „loženja“ i spuštanja na zemlju u Dohi i Berlinu

BEOGRAD – Sportska 2022. godina, bar kad je Srbija u pitanju, ostaće upamćena po neverovatnom „loženju“ da fudbaleri na Mundijalu u Kataru mogu da urade nešto veliko i da košarkaši na Evropskom prvenstvu konačno donesu zlato.

Umesto borbe za svetski fudbalski vrh, već viđenog četvrtfinala ili polufinala usledilo je brzopotezno spuštanje na zemlju i eliminacija u grupnoj fazi, kao i na prethodna tri Mundijala u 21. veku.

Sve ono što su nam selektor Dragan Stojković Piksi i njegovi izabranici dali čuvenom pobedom protiv Portugala u kvalifikacijama, kasnije i osvajanjem Lige nacija, srušeno je „početničkim greškama“ protiv Kameruna i Švajcarske, što je na kraju donelo razočaravajuće 29. mesto. Realnost ili nešto drugo, pokazaće vreme.

Šta tek reći za košarkaše? Evropski šampionat, uprkos tome što selektor Svetislav Pešić nije mogao da računa na povređenog Bogdana Bogdanovića, a sam je „precrtao“ Miloša Teodosića, bio je savršena prilika da ekipa predvođena dvojicom MVP-ija Nikolom Jokićem i Vasom Micićem donese zlato koje se čeka otkad Srbija nastupa kao samostalno zemlja.

Grupna faza u Pragu odrađena je bez greške, a onda kada je usledilo ono najvažnije – šok u osmini finala i poraz od Italije, iste one koja nas je godinu ranije u sred Beograda sprečila da odemo na Olimpijske igre u Tokiju.

Smena generacija u vaterpolu i odlazak čuvene generacije učinio je da godina na izmaku ne donese nijednu medalju, što je nekada bilo nezamislivo, a da godina ne bude bez ekipnog zlata pobrinule su se fantastične odbojkašice Srbija odbranom titule svetskog šampiona i basketaši, prvaci Evrope i sveta.

Ipak, medalja je na pregršt bilo u pojedinačnim sportovima – Ivana Španović se posle „razočaravajuće“ 2021 vratila na fantastičan način osvajanjem svetskog dvoranskog i evropskog zlata na otvorenom, medalje u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji donele su Adriana Vilagoš i Angelina Topić.

Blistavu godinu imali su rvači sa pet medalja na šampionatu sveta u Beogradu (zlato su osvojili Zurab Datunašvili, Sebastijan Nađ, Mate Nemeš i Ali Arsalan, a bronzanu medalju Stevan Andrija Mićić), tekvondisti, čiji je selektor Dragan Jović ponovo izabran za najboljeg na svetu, bokserka Sara Ćirković osvojila je evropsko i svetsko zlato u omladinskoj konkurenciji.

Damir Mikec pokupio je brojne medalje u streljaštvu, na kraju proglašen za najboljeg na svetu, a sjajno su ga pratile i kolege i koleginice iz reprezentacije…

Naravno, priča o sportskoj godini nikako ne može da prođe bez Novaka Đokovića, u ovom slučaju na kraju teksta, ali najbolji srpski sportista ikad po svemu je i dalje broj 1.

U godini koja se završava mnogo više je „vodio bitke“ van terena, doživeo i deportaciju iz Australije, nije mu dozvoljeno da se bori za titulu na US openu, ali je tamo „gde je moglo“ dokazao da je najveći, pre svega na Vimbldonu i završnom ATP Mastersu.

A sama činjenica da je trenutno, uprkos svemu, u Australiji i da se priprema za pohod za 10. jubilarnu titulu u Melburnu govori dovoljno. Nema sumnje, sve je spremno za još jedno pisanje, ne samo sportske, istorije….

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar