U trendu

Srbi iz Švajcarske traže izvinjenje: „Osuditi ponašanje Šaćirija i Džake“

U otvorenom pismu su Srbi, koji žive u Švajcarskoj, zatražili izvinjenje fudbalera švajcarske reprezentacije zbog slavlja dva gola koristeći „dvoglavog albanskog orla“ i traže da se ubuduće odustane od takvih gestova.

U pismu, koje je objavio švajcarski dnevnik „Blik“, „švajcarski Srbi“ ukazuju da je šarolikost kultura u toj zemlji nešto što čini sve građane ponosnim, zbog čega ne može biti da reprezentacija bude zloupotrebljena kako bi se koristili nacionalistički simboli i slale takve poruke.

Švajcarski državljani srpskog porekla smatraju da Fudbalski savez te zemlje treba da jasno osudi Šaćirija, Džaku i kapitena Lihtnštajnera za takvu akciju u dresu nacionalnog tima i da se izvini.

Isto tako traže da se ministar sporta Gi Parmelin i šef diplomatije Ignacio Kasis distanciraju od njihovih, s tim u vezi, datih izjava.

Istovremeno, grupa koja je napisala pismo, a koja se sastoji pre svega od studenata i đaka, distancira se od svakog nasilja koje je poteklo od srpske strane.

„Uvredljivo ponašanje srpskih navijača na stadionu, ali i deplasirane izjave srpskog trenera posle utakmice osuđujemo najoštrije. Tako nečemu nema mesta u sportu“, naglašavaju oni.

Što se tiče slavlja igrača albanskog porekla u pismu se ističe da taj gest predstavlja ne samo privrženost korenima, već Velikoj Albaniji, jer je to izraz utranacionalističke ideologije, koja je u poslednje vreme u jugoistiočnoj Evropi ponovo dobila na zamahu i koja izaziva zabrinutost ne samo kod Srba, već i Crnogoraca, „slovenskih Makedonaca“ i Grka.

Posebno su švajcarski Srbi razočarni što su mnogi Švajcarci uzeli u zaštitu fudbalere koji su zloupotrebili reprezentaciju.

„Time se bez ikakve sumnje stavlja do znanja da za Švajcarce srpskog porekla ima manje razumevanja nego za druge, kao i da njihovo mišljenje i osećanja manje znače od drugih, to jest da su građani drugog razreda“, navodi se u pismu.

„Međutim Švajcarska je i naša domovina. Mi navijamo na utakmicama za švajcarsku reprezentaciju i radujemo se svakom golu, nebitno čijeg je porekla strelac. Nadamo se da će reprezentacija ostati još dugo na turniru i da će prilikom daljeg nastupanja prikazati drugačije ponašanje, ono zajedništva, a ne podele tuđim nacionalističkim simbolima“, zaključuje se u pismu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.