U trendu

Srpski spasioci pobednici takmičenja Gorske službe

KOPAONIK – Spasioci Gorske službe spasavanja Srbije Vladimir Mandić u slalom trci i Vladimir Komatović u turno trci pobednici su skijaškog takmičenja Gorskih službi spasavanja iz regiona koje je proteklog vikenda održano na Kopaoniku.

Na takmičenju je učestvovalo oko 100 spasilaca iz Srbije, Rumunije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Bezbednost na skijalištima, poštovanje pravila ponašanja na stazama i važnost obučenih ljudi koji u svakom trenutku mogu da pomognu povređenim skijašima samo su neke od vrednosti koje promovišu spasioci Gorske službe spasavanja.

U to ime, sada već tradicionalno, ovo skijaško takmičenje si i organizuje. Prvi put spasioci Gorske službe spasavanja takmičili su se i u ski-turing trci. Turno skijanje je skijaška disciplina kojom je moguće efikasno penjanje sa skijama na nogama.

Spasiocima GŠa ova vrsta skijanja je veoma važna jer može znatno da smanji vreme dolaska do povređenog skijaša ili planinara.

GŠ Srbije obezbeđuje skijaške centre od dana njihovog otvaranja: na Kopaoniku od 1980., na Staroj planini od 2006. i na Zlatiboru od 2007. godine.

Trenutno Gorska služba spasavanja broji oko 300 aktivnih članova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.