U trendu

Švacer opet pozitivan na doping testu

Nekadašnji olimpijski šampion u brzom hodanju Aleks Švacer suočava se sa još jednom doping optužbom, pošto je Atletski savez Italije (FIDAL) saopštio danas da je bio pozitivan na steroide.

Uzorak je uzet 1. januara, a drugi put je testiran 12. maja, nakon što se Švacer kvalifikovao za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

„Trenutno sam šokiran. Pokušavamo da shvatimo šta se desilo“, rekao je predsednik FIDAL Alfio Djomi.

U toku dana se očekuju dalji komentari.

Ovu vest prva je objavila Gazeta delo sport, a Švacerov advokat kazao je da je to laž i zapretio je tužbom. Očekuje se da će njih dvojica kasnije danas održati konferenciju za novinare.

Švacer je pred Olimpijske igre u Londonu 2012. bio pozitivan na EPO, i tada je suspendovan na tri godine i devet meseci. On se u maju vratio takmičenju i na Svetskom prvenstvu u Rimu je pobedio u trci na 50 kilometara. U toj disciplini je osvojio zlato na Igrama u Pekingu 2008.

Švacer je 2012. na konferenciji za novinare priznao da se dopingovao kod svoje kuće, koju je delio sa svojom tadašnjom devojkom, umetičkom klizačicom Karolinom Kostner.

On se tada raspakao i ispričao kako je samo otputovao u Tursku i kupio EPO za 1.500 evra u apoteci. Potom ga je sakrio u kutiju vitamina i držao u frižideru kuće Karoline Kostner u Nemačkoj, gde je boravio u pripremama za Igre u Londonu.

Švacer je ispričao da je na internetu naučio kako se koristi EPO, kao i da ga je svakodnevno tajno ubrizgavao da Kostnerova i njeni roditelji ne bi saznali šta radi.

Italijanski olimpijski komitet je, medjutim, suspendovao Kostnerovu na 16 meseci zato što je Švarceru pomagala u doping prekršajima.

Švacer je 2014. godine osudjen i na uslovnu kaznu zatvora. On je rekao da završava karijeru, ali se potom predomislio. Povratak takmičenju izazvao je kontroverze, pošto su neki italijanski sportisti javno govorili da nije trebalo da mu se dozvoli povratak.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.