U trendu

Svečanost povodom 100 godina rvačkog sporta u Novom Sadu

NOVI SAD – Povodom 100-godišnjice postojanja rvačkog sporta u Novom Sadu održana je svečana akademija u Srpskom narodnom pozorištu, a u organizaciji Novosadskog rvačkog saveza.

U okviru programa nastupio je hor Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ i prikazan je film RTV Vojvodina posvećen velikom jubileju.

Gradonačelnik je zahvalio u ime Novosađana Rvačkom savezu na jednom veku trajanja, na tome što su odoleli svim izazovima i iskušenjima i što čuvaju tradiciju ovog bazičnog sporta.

„To je obaveza i generacija koje dolaze, jer rvanje ima širi društveni kontekst. Najvažnije je da deca odrastaju u sportskim dvoranama i na zdravim vrednostima. Čestitam Savezu ovaj veliki jubilej i nadam se da će rvači i u narednim decenijama nizati uspehe“, rekao je Vučević.

Predsednik Novosadskog rvačkog saveza Aleksandar Jovančević rekao je da u rvanju ništa nije lako, ali da se sve radi sa puno ljubavi.

„Na Svečanoj akademiji danas su sa nama velika imena sa međunarodne i domaće scene, neću nabrajati da ne bih nekog zaboravio. Tu su i oni stariji koji su svedočili mnogim događajima, ali i mlađi koji se tek dokazuju“, rekao je Jovančević.
Na osnovu pisanih tragova, rvanje u Novom Sadu datira od 1920. godine i sportskog kolektiva „Juda Makabi“, koji je igrao značajnu ulogu u razvoju rvanja u Jugoslaviji.

Novosadski rvači bili su učesnici olimpijskih igara, osvajači evropskih, svetskih, mediteranskih i balkanskih medalja, birani su za najbolje sportiste Grada i Pokrajine, a naš grad bio je domaćin Evropskog prvenstva u rvanju pre dve godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.