U trendu

Transparent „Stop nasilju nad ženama“ u Ligi šampiona

BEOGRAD – Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije i FK Crvena zvezda nastavljaju saradnju na polju borbe protiv rodno zasnovanog nasilja i u Ligi šampiona, saopštio je danas srpski šampion .

Kako se navodi, nakon prošlogodišnjeg zajedničkog učešća u globalnoj kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, kada je prvi put na jednom fudbalskom stadionu, na utakmici Lige Evrope protiv Kelna, poslata poruka protiv nasilja nad ženama, doneta je odluka da ove godine na svim utakmicama Lige šampiona, koje Crvena zvezda bude igrala u Beogradu, bude postavljen transparent „Stop nasilju nad ženama“.

„Nasilje nad ženama je ogroman svetski problem koji pogađa celo društvo. Samo u Srbiji ove godine ubijene su 24 žene u porodičnom i partnerskom nasilju, više od 350 u poslednjih 10 godina. Drago mi je da ćemo ove godine svetu poslati jasnu poruku da je rodno zasnovano nasilje nedopustivo i da Srbija čvrsto stoji u borbi protiv istog“, izjavila je potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović.

Mihajlovićeva je zahvalila Crvenoj zvezdi što je prepoznala značaj ovog problema i uključila se u društveno odgovornu kampanju.

„Ovo je druga godina da se Crvena zvezda uključuje aktivno u borbu protiv jednog od najveći problema današnjeg društva, nasilja nad ženama. Želimo jasno da stavimo do znanja da je to neprihvatljivo i da se ne sme tolerisati. Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost čini velike napore da se taj problem suzbije i Crvena zvezda pomaže u tome. Siguran sam da će i ova naša akcija doprineti promeni svesti kod svih da su dame naše blago i da ih moramo čuvati i zaštititi“, izjavio je Svetozar Mijailović, predsednik Crvene zvezde.

Na istočnoj tribini stadiona „Rajko Mitić“ na sve tri utakmice Lige šampiona u ovoj godini biće postavljen transparent na engleskom jeziku dug 17 metara.

Cilj kampanje je podizanje svesti javnosti o potrebi suzbijanja nasilja nad ženama i devojčicama, a Crvena zvezda je prvi klub koji se uključio u kampanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.