U trendu

U Beogradu predstavljen značaj koncepta „Stvaramo životne šampione“

BEOGRAD – Uvereni smo da smo spremni i možemo da stvorimo neku novu generaciju mladih u Srbiji, regionu i u novim članovima našeg projekta Bugarskoj i Turskoj, najavila je danas programska direktorka Razvojnog centra za mlade Aleksandra Knežević.

U Beogradu je predstavljen značaj koncept „Stvaramo životne šampone“. U saopštenju se podseća da je ideja začeta 2019, a pre dve godine je proširena na region zahvaljujući podršci Erasmus+ programa Evropske unije, a sada se donatorima priključila i UEFA fondacija za decu.

Značaj koncepta obrazovanja mladih kroz sport, koji je kreirao Razvojni centar za mlade, prepoznalo je i Ministarstvo prosvete Republike Srbije.

„Uvereni smo da smo spremni i možemo da stvorimo neku novu generaciju mladih u Srbiji, regionu i u novim članovima našeg projekta Bugarskoj i Turskoj. U novoj godini želimo da više od 1.000 mališana, 500 trenera i 200 roditelja prođe kroz proces obrazovanja kroz sport, jer su oni ta karika koja nam nedostaje. I sve je besplatno. Nije tačno da se naše društvo bazira na lošim vrednostima, već samo treba da se istakne šta je lepo, šta je dobro, da ujedinmo poruke i da šaljemo prave pouke mališanima“, istakla je Knežević na konferenciji za novinare.

„Za stolom sedi struktura onako kako je mi vidimo, da zajedno pomognemo našoj državi i svim državama uključenim u projekat, da pošalju pravu poruku, a da se deca kroz igru i sport spremaju za život“, kazala je Knežević.

Ministar prosvete Branko Ružić prepoznao je značaj neformalnog dela obrazovanja i podržao koncept „Životnih šampiona“.

„Ministarstvo prosvete je uvek podržavalo i podržavaće ovakve ideje. Sport je nešto što nas je generacijama vezivalo, a ‘Životni šampioni’ su koncept, koji može mnogo da doprinese razvoju odnosa u Srbiji i u okruženju. Zato smo i ovde, da se uradi sve što je u našoj moći da deca dobiju ono što i zaslužuju od obrazovnih instanci“, poručio je Ružić.

Projekat okuplja partnere iz oblasti sporta, omladinskog, obrazovnog i istraživačkog sektora iz sedam zemalja: Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Bugarske, Severne Makedonije, Grčke, Portugalije i Turske.

Ovom događaju su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora na čelu sa ambasadorom Turske Hamijem Aksojem.

Model rada primeniće i kamp DEKI5 proslavljenog srpskog fudbalera Dejana Stankovića i fudbalske Akademije Pandev Gorana Pandeva, a konzorcijumu su se priključili fudbalski klubovi Antalija i Ludogorec.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.