Udovičić na sportistima na predavanju u Antidoping agenciji

BEOGRAD – Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić prisustvovao je danas na prvoj ovogodišnjoj edukaciji Antidoping agencije Srbije (ADAS) za sportske stipendiste Ministarstva omladine i sporta.

„Drago mi je da vas vidim danas ovde u prepunoj sali i želim da naglasim da je jako važno da se edukujete, da znanje koje stičete na ovim edukacijama širite među svojim kolegama, da prenosite znanje dalje. Nastavite svojom stazom uspeha, pobedujte, igrajte pošteno i budite zdravi“, rekao je Udovičić.

Stipendisti, njih 400, vrhunski sportisti, slušali su predavanje o dopingu i imali priliku da razgovaraju, dobiju nove informacije, savete i podršku za dalji rad od stučnjaka iz Antidoping agencija Srbije.

Ova edukacija je obavezna, definisana ugovorom, propisano Zakonom i daje priliku sportistima da cuju sve aktuelnosti iz ove oblasti.

ADAS je lider u regionu, primer dobrog rada i organizacije, koja iz godine i godinu povećava broj pregleda, edukacija i svojim preventivnom radom doprinosi borbi protiv dopinga.

Rad ADAS-a je jako važan jer svaka nepravilnost i neznanje mogu da dovedu cak i do zabrane ucestvovanja sportista na takmicenjima.

Zahvaljujući dobrom radu ADAS, Srbija je imala dve godine predstavnika u odboru Svetske antidoping agencije (WADA) i angažovana je za doping kontrole na preko 100 medunarodnih takmicenja, ukljucujuci i kontrole u inostranstvu.

Kontrolori ADAS su angažovani za kontrole na Olimpijskim igrama, Svetskim i Evropskim prvenstvima iz raznih sportova.

ADAS veštaci daju i stručna mišljenja u sudskim sporovima koji ukljucuju krivična dela vezana za distribuciju doping supstanci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.