U trendu

Ukinuta suspenzija Ruskom paraolimpijskom komitetu

Medjunarodni paraolimpijski komitet (MPOK) ukinuo je suspenziju ruskim takmičarima, saopšteno je danas.

Ruski paraolimpijski komitet bio je suspendovan 29. meseci zbog rasprostranjenog dopinga njegovih takmičara, a suspenzija će biti ukinuta do 15. marta.

MPOK je naveo da su reforme Rusije u borbi protiv dopinga i ograničavanje umešanosti države dovoljne da se toj zemlji dozvoli da se takmiči na Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.

MPOK je odustao od zahteva da ruske vlasti priznaju izveštaj istražitelja Svetske antidoping agencije Ričarda Meklarena, koji je doveo do suspenzije Ruskog paraolimpijskog komiteta u avgustu 2016. godine. 

„Suspenzija nije više potrebna i proporcionalna situaciji u kojoj se sada nalazimo. Rusija najverovatnije nikada neće prihvatiti Meklarenov izveštaj, a neodredjena suspenzija će ugroziti sportiste u toj zemlji“, rekao je predsednik MPOK Endru Parsons.

On je naveo da je od 70 ispunjeno 69 zahteva.

MPOK će pratiti poslove Ruskog paraolimpijskog komiteta najmanje do 2022. godine i ta organizacija mogla bi ponovo momentalno da suspenduje Rusiju ako prekrši uslove, koji će biti objavljeni u martu. 

Rusiji je bilo zabranjeno učešće na Paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine.

Na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pjongčangu prošle zime učestvovalo je 30 ruskih sportista pod imenom „neutralni paraolimpijski sportisti“.

Rusija je jedna od najuspešnijih zemalja u paraolimpijskim sportovima. Imala je najviše osvojenih medalja u Sočiju 2014. godine.

Odluka MPOK došla je nakon što je WADA vratila dozvolu za rad Ruskoj antidoping agenciji.

Medjunarodna atletska federacija (IAAF) je u decembru produžila suspeniziju ruskim atletičarima i na 2019. godinu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar