U trendu

Uroš Stevanović novi selektor vaterpolista Srbije

BEOGRAD – Upravni odbor Vaterpolo saveza Srbije (VS S) prihvatio je predlog Stručnog saveta i na večerašnjoj sednici u Beogradu za selektora muške seniorske reprezentacije imenovao Uroša Stevanovića, aktuelnog trenera Radničkog, saopštio je VS S.

U saopštenju se navodi da je Stevanović dogovorio saradnju sa VS S za sada zaključno sa Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

On je na mestu selektora Srbije zamenio Dejana Savića, koji je prvog oktobra podneo ostavku na ovu funkciju.

Stevanović će biti treći selektor srpske reprezentacije posle Dejana Udovičića (2006-2012) i Dejana Savića (2012-2022).

Stevanović (40) je počeo da se bavi trenerskim poslom u mlađim kategorijama Crvene zvezde. Od 2008. do 2011. je radio sa mlađim kategorijama Partizana, a potom je bio pomoćnik Igoru Milanoviću u seniorskom timu. Kao pomoćni trener osvojio je Ligu šampiona 2011. i treće mesto 2007. Samostalno je vodio „crno-bele“ 2012. kada je osvojen Superkup. Ukupno, sa Partizanom ima tri prva mesta u prvenstvu i Kupu Srbije.

Stevanović je u Radničkom od 2013. godine. Kragujevčani su naredne godine izgubili u finalu Lige šampiona od Barselonete 7:6. Sa Radničkim je četiri puta igrao u finalu nacionalnog kupa i slavio dva puta, a jednom je osvojio prvenstvo Srbije. Radnički je 2021. kao prvi srpski klub osvojio Regionalnu ligu na F4 u Zagrebu kada je pobedio velikane hrvatskog vaterpola Jug i Mladost.

Stevanović je 2007. bio selektor ženske seniorske i juniorske reprezentacije. Od 2014. do 2018. bio je saradnik selektora Dejana Savića i u tom periodu je Srbija osvojila zlato na Olimpijskim igrama i Svetskom prvenstvu (uz jednu bronzu), tri titule prvaka Evrope, jedan naslov u Svetskom kupu i četiri Svetske lige.

Radio je i u stručnom štabu Kazahstana sa kojim je osvojio zlato na prvenstvu Azije i deveto mesto na OI u Londonu.

Izuzetne je rezultate ostvario sa mlađim reprezentativnim kategorijama Srbije. Na četiri takmičenja je od 2019. osvojio dve zlatne i dve srebrne medalje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.