U trendu

Van Basten predlaže ukidanje penala i ofsajda

Tehnički direktor Svetske fudbalske federacije (Fifa) Marko van Basten rekao je danas da bi trebalo ograničiti broj utakmica na najviše 60 godišnje, a medju novim pravilima koje je predložio su i ukidanje produžetaka, jedanaesteraca, ofsajda.

Bivši holandski fudbaler i igrač Ajaksa i Milana iskoristio je svoju funkciju u Fifa da predloži niz promena, a ti njegovi predlozi verovatno će izazvati burnu raspravu.

„Razgovarao sam sa mnogim trenerima i igračima. Moramo da promovišemo kvalitet umesto kvantiteta. Previše je fudbala danas, moramo da branimo igrače. Čak i u junu kad se igraju najveća takmičenja fudbaleri ne mogu da daju svoj maksimum, jer danas neki od njih igraju i 75 utakmica godišnje. Mislim da je to previše, možda bi trebalo da se zaustavimo na 55 ili 60“, rekao je Van Basten u intervjuu za agenciju AP.

Iako će Fifa proširiti Svetsko prvenstvo sa 32 na 48 reprezentacija to neće dodatno opteretiti igrače. Klubovi bi trebalo da nadju način da smanje broj utakmica, pre svega prijateljskih.

„To je sve zbog novca, ali moramo da mislimo na fudbal, a ne samo na novac“, rekao je Van Basten.

U pojednim zemljama kao što su Engleska ili Francuska igra se i po dva kup takmičenja uporedo sa prvenstvom, a predlog za ukidanje nekog od tih takmičenja po mišljenju Van Bastena će pokrenuti zanimljive razgovore.

Van Basten predlaže i ukidanje produžetaka i penala, a ima zanimljiv predlog kako bi se izvodili kazneni udarci.

„Igrač bi krenuo s loptom sa 25 metara od gola i onda može ili da predribla golmana ili da šutira rano… Ali, sve to bi moralo da se uradi za osam sekundi. Ovde je više reči o veštini, a manje o sreći“, rekao je Van Basten.

Holandjanin se tu nije zaustavio, već je predložio i ukidanje ofsajda, jer veruje da bi fudbal ukidanjem tog pravila postao „vizuelno privlačniji“.

„Mislim da bi bilo zanimljivo gledati utakmicu bez ofsajda. Fudbal danas sve više liči na rukomet sa devet ili deset igrača ispred gola. Teško je postići gol… Ukidanjem ofsajda bilo bi više šansi da se postigne gol“, rekao je on.

Van Basten je naveo da bi fudbal postao zanimljiviji i kada bi se uvele četvrtine.

„Trener bi onda tri puta imao priliku da posavetuje igrače“, rekao je Van Basten.

On je predložio i da se uvede pravilo da samo jedan igrač, najverovatnije kapiten, ima pravo da razgovara sa sudijama, zatim da se ograniči broj faulova koje jedan igrač može da napravi, da se poveća broj izmena, kao i da se uvedu vremenske kazne umesto žutih kartona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar