WADA suspendovala Keniju

Svetska antidoping agencija (WADA) saopštila je danas da Kenijska antidoping agencija ne radi u skladu sa postavljenim standardima i da je suspendovana, što je dovelo u opasnost nastup sportista iz atletske velesile na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Ovaj potez WADA usledio je manje od mesec dana pošto je predsednik Kenije potpisao zakon kojim se doping kriminalizuje. Očekuje se da će novi zakon vratiti antidoping agenciju u svetske standarde.

Predsednik komisije WADA za standarde, Rene Bušar rekao je da novi zakon ne ispunjava sve zahteve svetske agencije i preporučio je da se kenijska organizacija suspenduje.

WADA je u novembru donela sličnu presudu protiv Ruske antidoping agencije. Kao i u slučaju ruske reprezentacije, konačnu reč o učešću na takmičenjima, uključujući i OI, ima Medjunarodna atletska federacija (IAAF).

Izvršni direktor Instituta nacionalnih antidoping agencija Džozef de Pensijer ocenio je da suspenzija kenijske agencije „obećava“.

„Kenija je zemlja koja stalno ima vrlo dobre rezultate iako nema kompetentni antidoping program. Posledica suspenzije je da se zemlja ne može takmičiti, a to će doneti promene“, rekao je on.

Kenija je bila toliko dominantna u dugoprugaškim disciplinama da je na svetskom prvenstvu prošle godine podelila prvo mesto sa Jamajkom po broju osvojenih zlatnih medalja, pošto su obe reprezentacije osvojile sedam zlata.

Posle Olimpijskih igara u Londonu, 40 kenijskih atletičara bilo je pozitivno na doping, a najviše od njih testirano je van zemlje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.