U trendu

Zašto je Kobi Brajant posebno važan Italijanima?

RIM – Legendarni NBA košarkaš Kobi Brajant, koji je poginuo u helikopterskoj nesreći, jedan deo detinjstva proveo je u Italiji, gde će ostati upamćen po „italijanskim kvalitetima“.

„Svi NBA igrači su važni jer su legende, ali on je za nas posebno važan jer je dobro poznavao Italiju, gde je živeo u više gradova“, izjavio je predsednik italijanske košarkaške federacije Đovani Petruči.

„Imao je mnogo italijanskih kvaliteta“, rekao je Petruči za AP.

Brajant, koji je 18 puta učestvovao na „All-Star“ utakmici, osvojio pet šampionata i postao jedan od najvećih košarkaša svoje generacije tokom dve decenije duge karijere kao igrač LA Lejkersa, poginuo je u nedelju u helikopterskoj nesreći sa nepune 42 godine.

U Italiji je živeo između šeste i 13 godine dok je njegov otac, takođe NBA košarkaš, Džo Brajant, igrao za nekoliko timova.

Posle Italije, Brajant se vraća u Pensilvaniju, gde je pohađao srednju školu.

Brajant je tečno govorio italijanski i često je govorio da bi bio „san“ da zaigra u toj zemlji.

Taj san zamalo i da mu se ostvari 2011. godine kada je Brajant bio na ivici prelaska u Virtus Bolonju.

„Bio je natprirodan“, izjavio je italijanski trener Etore Mesina koji je sarađivao sa Brajantom dok je bio pomoćnik u Lejkersima.

Mesina je naveo da je Brajant pomagao deci iz Italije koja su ulazila u svet NBA.

Brajant je bio poznat kao navijač fudbalskog kluba Milan koji se porukom na tviteru oprostio od zvezde košarke, nazivajući ga najvećim sportistom svih vremena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.