U trendu

Zbogom legendo: Preminuo jedan od najvećih fudbalera u istoriji Hajduka i jugoslovenske reprezentacije (video)

Nakon duge borbe s teškom bolešću danas je u Splitu u 70. godini preminuo jedan od najvećih fudbalera u istoriji Hajduka, legendarna ‘desetka’ Jurica Jerković, prenose sportski mediji u Hrvatskoj.

https://www.youtube.com/watch?v=11-otrsgnIQ

Rođen je 25. februara 1950. godine u Splitu, a reč je o jednoj od najvećih legendi u istoriji splitskog kluba. Jednostavno, ikoni Hajduka.

Fudalom se počeo baviti u rodnom gradu, a za Hajduk je kroz 10 godina skupio (zajedno s prijateljskim utakmicama) 529 nastupa i 219 golova. S bilima je tri puta bio prvak Jugoslavije, osvojio i pet nacionalnih kupova i to zaredom od od 1972. do 1977. što je tada bio apsolutni svetski rekord.

https://www.youtube.com/watch?v=KKFRQD2Ff84

Bio je deo neponovljive generacije pod vodstvom Tomislava Ivića koja je u to vreme bila jedna od najmoćnijih u ovom delu Evrope. Igračku karijeru nastavio je u Švajcarskoj, prvo sedam godina branio boje Ciriha gde je skupio 205 nastupa i dao 54 gola, a onda 1987. karijeru završio kao igrač Lugana.

Za seniorsku reprezentaciju Jugoslavije skupio je 43 nastupa (šest golova), bio član reprezentacije na svetskim prvenstvima 1974. i 1982. godine, ali i na Evropskom prvenstvu 1976. godine.

Kolika je bio veličina od igrača, dokazuje to što je u razmaku od 16 godina igrao i s Maradonom i s Peleom. Još 1971. godine zaigrao je za Jugoslaviju na oproštajnoj utakmici Pelea u Rio de Žaneiru, tada i dao gol za konačnih 2:2. I to, verovali ili ne, pred gotovo 200 hiljada gledalaca.

A s Diegom Maradonom je zaigrao za reprezentaciju sveta 1987. godine na humanitarnom susretu u Avelinu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.