U trendu

Željko Rebrača

Željko Rebrača rođen je 9. aprila 1972. godine u Apatinu. Popularni Rebarce ili Zelly, kako ga zovu saigrači u „Detroit pistonsima“, profesionalnu karijeru započeo je u beogradskom „Partizanu“. U ovom klubu igrao je do 1995. godine i sa njim osvojio četiri nacionalne titule šampiona. Sa istim klubom je 1992. godine osvojio i evropsku šampionsku titulu u klupskoj konkurenciji.

Godine 1995. prešao je u „Beneton“ iz Treviza, klub za koji je igrao do 1999. godine. Godine 1997. sa ovim klubom je osvojio Nacionalni šampionat Italije, a naredne godine – Italijanski kup i učestvovao je na Final Four-u u Barseloni. U svojoj poslednjoj sezoni u „Benetonu“ osvojio je Kup Saporte.

Godine 1999. prelazi u atinski „Panatenaikos“. Sa ovim klubom je 2000. godine osvojio Šampionat Grčke i trofej prvaka Evrope. Naredne godine je došao do vicešampionskog odličja.

Sa jugoslovenskom reprezentacijom je osvojio dve titule šampiona Evrope i jednu titulu svetskog šampiona. Takođe, igrao je u reprezentaciji Jugoslavije koja je postala olimpijski vicešampion 1996. godine u Atlanti.

Proglašavan je za najboljeg igrača u prvenstvima Grčke i Italije, jednom je bio i najbolji igrač Evrope po mišljenju organizacije FIBA. Godine 2000. proglašen je za najboljeg igrača Final Four-a, a od strane jugoslovenske vlade proglašen je za ministra dobre volje.

U „Detroit pistonsima“ je odigrao 74 utakmice. Imao je jedan od najboljih debija u NBA ligi 2000. godine. U prvoj sezoni je slomio kost desne šake, što ga je sprečilo da igra više utakmica. Ne tako davno, na lekarskom pregledu je ustanovljeno da ima problema sa radom srca, što je za njega bila šokantna vest. Da li će to označiti kraj njegove karijere – ostaje da se vidi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.