AFP: Predsednik Srbije tvrdi da je njegova stranka pobedila na parlamentarnim izborima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u nedelju uveče objavio pobedu svoje stranke nacionalističke desnice SNS na parlamentarnim izborima, sa kojih će čak izaći ojačan sa najmanje 127 mesta od 250 u Parlamentu, piše francuska novinska agencija AFP.

„Imaćemo apsolutnu većinu u parlamentu sa 127 mesta“, samouvereno je izjavio na konferenciji za novinare – prenela je AFP i dodla da je tokom prethodnog saziva SNS imala 120 mandata.

„Sveprisutan u medijima, predsednik je bio u centru pažnje, čime je ove poslaničke i lokalne izbore pretvorio u referendum o njegovoj ličnosti“, piše agencija.

Zvanični rezultati se ne očekuju pre ponedeljka uveče, ali bi opozicija ujedinjena pod zastavom „Srbija protiv nasilja“ mogla osvojiti 23,5 odsto glasova, smatra agencija.

Ta koalicija, nastala iz masovnih demonstracija koje su potresle zemlju u maju, piše AFP „osuđuje pristrasnu (predizbornu) kampanju, po njenom mišljenju okaljanu prevarom“.

AFP prenosi da je jedan od lidera „Srbije protiv nasilja“ Radomir Lazović govorio o neregularnostima, tvrdeći da je to bio možda „najprljaviji izborni proces“, govoreći o „kupovini glasova, lažnim potpisima“.

Opozicija je takođe tvrdila da su u Beograd stigli autobusi da bi glasali oni koji nisu stanovnici i o tome AFP citira

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) čiji tim posmatrača tvrdi da je napadnut u Odžacima „posle snimanja slučaja izborne korupcije, gde je na desetine glasačkih listića odneto u kancelarije političkih partija“.

Te optužbe je premijerka Ana Brnabić odbacila na večernjoj konferenciji za novinare, navodi AFP.

„U vežbi koja je uobičajena i za predsednika, ona je navela naslove iz štampe koja nije SNS, optužujući ih da lažima pokušavaju da seju haos“, prenela je francuska agencija.

Pošto pominje rzultate prethodni izbora i stavove stranaka u kampanji za ove, kao i privredno stanje Srbije, AFP konstatuje da se ova kampanja „pre svega završila povratkom u politiku ultranacionalističkih ličnosti iz prošlosti, uključujući posebno Vojislava Šešelja“ koji je „bio politički mentor Aleksandra Vučića“, a međunarodni sud ja je osudio zbog zločina protiv čovečnosti, podseća agencija i dodaje da je to „danas saveznik SNS-a za lokalne izbore u Beogradu“.

Još jedan saveznik predsednika, srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, aplaudirao je tokom kampanje unuku Slobodana Miloševića Marku, članu njegove stranke SPS, navela je AFP.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.