Agencija za bezbednost saobraćaja: Najveći broj saobraćajnih nesreća tokom lepog vremena

Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović izjavio je danas da se prema statistici 72 odsto svih nezgoda sa povređenim i poginulim osobama u saobraćaju događa kada je lepo vreme.

Stamatović je u gostovanju na Radio-televiziji Srbije (RTS) kazao da se saobraćajne nesreće događaju najviše kada je lepo vreme, kada nema padavina, što, kako je naveo, govori o tome „koliko se vozači zapravo opuste“.

„Kada su loši vremenski uslovi i kada pada kiša svi su na oprezu, na prvom mestu smanje brzinu. Zimski meseci znatno su bezbedniji, sa manjim brojem poginulih i povređenih u saobraćajnim nezgodama“, rekao je on.

Dodao je da je zbog toga Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova pripremila posebnu kampanju namenjenu letnjim mesecima pod nazivom „Vozi odmoran“ koja će biti pokrenuta u ponedeljak.

Stamatović je rekao da je ona namenjena svim putnicima koji putuju na duga putovanja.

Govoreći o bezbednoj vožnji kazao je da su jedini lekovi za umor – odmor i san, kao i da je bitno da građani pre putovanja provere automobile, kako ne bi došlo do incidenata.

„Prošle godine u julu i avgustu smo imali rekordno najmanji broj onih koji su izgubili život u saobraćajnim nezgodama – 74 njih, to je smanjanje od preko 40 odsto u odnosu na prethodnu godinu, i potrudićemo se da ove godine ne pređemo taj broj jer nam je jako važno da sačuvamo svaki ljudski život“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.