U trendu

Ambasadorka Srbije: ‘Dva zasedanja’ formulišu dalji razvoj Kine, a utiču i na čitav svet

„Dva zasedanja“ Svekineskog narodnog kongresa i Svekineske narodne konsultativne konferencije 14. saziva trenutno se održavaju u Pekingu. O tome šta znače za Kinu i svet, ali i o saradnji Kine i Srbije, za Kinesku medijsku grupu (CMG) govorila je ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović.

„Dva zasedanja su od posebnog značaja ne samo na unutrašnjem političkom planu Kine, već imaju i veliki uticaj na dešavanja na globalnom planu. Naime, odluke koje se donose na zasedanjima i zacrtani ciljevi imaće veliki značaj na formulisanje daljih pravaca spoljne politike i ekonomskog razvoja Kine, što će neumitno uticati i na ekonomsku situaciju na globalnom planu“, navela je Stefanović na početku razgovora za Kinesku medijsku grupu.

„Do sada smo na sednicama imali prilike da čujemo izveštaje o napretku Kine u svim oblastima razvoja, koji pozdravljamo, o daljem otvaranju Kine i produbljivanju reformi, sa posebnim akcentom na nastavku kineske modernizacije, koji će imati veliki uticaj i na dalji ekonomski razvoj na globalnom planu“, dodala je.

Ambasadorka Stefanović napominje da će ovogodišnja zasedanja biti veoma značajna imajući u vidu da se navršava i 75. godišnjica od osnivanja NR Kine i 70. godišnjica osnivanja Svekineskog narodnog Kongresa.

Kina je uprkos uticaju pandemije kovida-19 prošle godine ostvarila zacrtani rast BDP-a od 5,2 odsto, a Stefanović napominje da je uverena da će Kina daljim otvaranjem i visokokvalitetnim razvojem nastaviti stabilan razvoj i na taj način dati pozitivan impuls daljem globalnom ekonomskom razvoju.

„Uloga Kine na međunarodnom planu je od izuzetnog značaja, kao druge ekonomske sile i stalne članice Saveta bezbednosti UN-a. Kina kroz promociju miroljubivog razvoja doprinosi i globalnom razvoju“, navela je.

Ambasadorka Stefanović ističe da su inicijative kineskog predsednika Pojas i put, i inicijative o globalnom razvoju, bezbednosti i civilizaciji inkluzivne i da se mogu smatrati opštim svetskim dobrom, kojima Kina pokušava da pomogne svim zemljama sveta, na bazi ravnopravnosti i jednakosti.

„Kineska modernizacija je, takođe, vrlo značajna za dalji globalni ekonomski razvoj i projekti koji su pokrenuti u okviru ovih inicijativa zaista doprinose jednom globalnom razvoju sveta“, naglasila je.

Stefanović je rekla da očekuje povećan obim robne razmene između dve zemlje, nakon potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini, a posebno izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Kinu.

„Srbija i Kina imaju veliki broj zajedničkih projekata, tradicionalno je dobra saradnja u oblasti infrastrukture i energetike. Međutim, u poslednje vreme mi fokus stavljamo na saradnju i na projekte u drugim oblastima. Projekat od nacionalnog značaja BIO-4 kampus će okupiti najuticajnije kompanije iz sveta, najveće stručnjake i predstavnike univerziteta iz oblasti biotehnologije, bioinformatike i dr. Ponosni smo što je veliki broj kineskih kompanija izrazio interesovanje da učestvuje u ovom projektu“, istakla je.

Ambasadorka Stefanović je zaključila i da Expo 2027 otvara nove mogućnosti saradnje između Srbije i Kine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar