U trendu

Američke kompanije pod sankcijama Kine zbog prodaje oružja Tajvanu

Kina je donela odluku o uvođenju sankcija protiv pet američkih kompanija u oblasti odbrambene industrije, prenosi Kineska medijska gripa (CMG).

Odluka je doneta prošle nedelje, kao kontramera na uvođenje nove runde prodaje oružja Tajvanu od strane SAD i sankcija kineskim preduzećima i pojedincima pod raznim izgovorima, i predstavlja ozbiljno upozorenje nekim ljudima u SAD da se ne mešaju u unutrašnje poslove Kine pod izgovorom tajvanskog pitanja.

Pet američkih vojnih preduzeća koje je Kina sankcionisala imaju jednu zajedničku stvar: svi oni imaju „loše podatke“ u prodaji oružja Tajvanu. Ovih pet vojnih preduzeća su uključena u najnoviju američku prodaju oružja Tajvanu. Američki postupci prekršili su princip jedne Kine i pravila predviđena u tri kinesko-američka saopštenja, posebno u onom objavljenom 17. avgusta 1982. godine.

Takođe su prekršili političke obaveze koje su lideri Kine i SAD preuzeli tokom sastanka u San Francisku, još jednom pokazuju da neki ljudi SAD nisu održali svoja obećanja po pitanu Tajvana.

Kina je mnogo puta izjavila da je tajvansko pitanje srž osnovnih interesa Kine, temelj političke osnove kinesko-američkih odnosa i prva nepremostiva crvena linija u kinesko-američkim odnosima. Ovog puta sankcije koje je objavila kineska strana uključuju: zamrzavanje pokretne, nepokretne i drugih vrsta imovine ovih preduzeća u Kini, zabranu organizacijama i pojedincima u Kini da trguju, sarađuju i druge aktivnosti sa njima.

Govoreći o kineskom kontranapadu ovog puta, ekspert smatra da SAD insistiraju da prvo „igraju tajvansku kartu“, a kineski kontranapad je iza, što je razumno, precizno i moćno. Pet američkih vojnih kompanija koje su ovog puta sankcionisane uglavnom imaju saradnju u Kini, i imaju veće koristi od ekonomske saradnje sa Kinom od prednosti prodaje oružja Tajvanu.

Niz preciznih sankcija kineske strane olakšalo je pogađanje njihovih „bolnih tačaka“. Ukoliko vojni dosluh između SAD i Tajvana nastave eskalaciju, Kina ne isključuje mogućnost preduzimanja oštrijih kontramera.

Ovom listom sankcija, Kina je jasno pokazala svoju čvrstu volju i odlučnost da odbrani nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet nekim ljudima u SAD. SAD treba da sprovode svoje obaveze, da se pridržavaju politike jedne Kine i ne podržavaju „nezavisnost Tajvana“. Činjenice pokazuju da bez obzira koliko oružja SAD snabdevaju tajvanskim regionom, neće moći sprečiti istorijski proces ponovnog ujedinjenja Kine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar