U trendu

AP: Malo je verovatno da KFOR ispuni zahtev Vučića da preuzme brigu o bezbednosti severa Kosova

Američka novinska agencija Asošiejted pres (AP) piše da je „malo verovatno“ da će KFOR ispuniti današnji zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da od „policije Aljbina Kurtija“ preuzme brigu o bezbednosti severa Kosova, što je Vučić jutros tražio u razgovoru sa predstavnicima Kvinte u Beogradu.

Međutim, piše dalje AP, „iz NATO-a nije odmah bilo reakcije na Vučićev zahtev, ali je malo verovatno da će on biti odobren jer je primarna uloga tih trupa (4.500 vojnika KFOR-a) mirovna, a ne policijska“.

AP piše da je dosad „Vučić, proruski političar, često govorio protiv NATO-a i njegove mirovne misije na Kosovu, okrivljujući je što navodno nije zaštitila manjinske Srbe od uznemiravanja od strane kosovskih Albanaca“.

Agencija u članku konstatuje da je Vučić tražio da KFOR preuzme brigu o bezbednosti severa Kosova pošto su u nedelju „u celodnevnoj pucnjavi između naoružanih Srba i kosovske policije poginuli jedan oficir i tri naoružana napadača“ što je bio „jedan od najgorih sukoba od kada je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine“.

To „nasilje je dodatno podiglo tenzije u regionu Balkana u trenutku kada posrednici Evropske unije i SAD traže sporazum koji bi normalizovao veze između bivših ratnih neprijatelja Srbije i Kosova“, piše AP.

Agencija navodi da je Kurti „optužio Vladu Srbije da logistički podržava ‘terorističku, kriminalnu, profesionalnu jedinicu’ koja je pucala na pripadnike kosovske policije“, a „Vučić je negirao te optužbe, rekavši da su naoružani bili lokalni kosovski Srbi ‘koji više ne žele da trpe Kurtijev teror’ „.

AP prenosi da je ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil posle jutrošnjag sastanka s Vučićem rekao novinarima da je najnoviji slučaj nasilja veoma ozbiljan događaj i da „naravno ima zabrinutosti da bi moglo biti još gore“.

„Zaista duboko žalimo zbog gubitka života i iskreno, osuđujemo ubistvo kosovskog policajca“, rekao je Hil.

On je ukazao da je „veoma važno znati šta se dogodilo, ali podjednako je važno da se pokrene politički i diplomatski proces za koji mislim da zaista treba da se ojača u danima i mesecima koji su pred nama“.

AP prenosi i da je Vučić na Instagramu napisao da je sada „jedan od najtežih trenutaka za Srbiju“ i navodi da je „Vlada proglasila sredu danom žalosti zbog ‘tragičnih događaja’ – misleći na pucnjavu“.

Srpska lista – „stranka kosovskih Srba koja je u savezu sa Vučićem“, piše AP, „proglasila je trodnevnu žalost od utorka na severu Kosova gde dominiraju Srbi, zbog trojice ubijenih srpskih napadača“.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželal Svečlja je danas izjavio, navodi AP, da je „vođa srpskih naoružanih napadača koji su ubili kosovskog policajca, Milan Radoičić, bliski Vučićev saveznik koga su SAD i Velika Britanija sankcionisale zbog navodnih kriminalnih aktivnosti“.

„Radoičić, sumnjivi biznismen, zamenik je lidera pro-vučićevske stranke kosovskih Srba koja je pucala na severu Kosova“, dodaje AP uz to da je kosovski „ministar tvrdio i da je Radoičić ranjen u pucnjavi i da se nalazi na lečenju u jednoj beogradskoj bolnici“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar