U trendu

Avion čiji je deo trupa otpao tokom leta već izazivao zabrinutosti zbog signala za gubitak pritiska

Nov mlazni avion Boeing koji je pretrpeo eksplozivni gubitak pritiska u putničkoj kabini u letu iznad Oregona u SAD nije bio korišćen za letove za Havaje pošto se lampica upozorenja koja ukazuje na problem s pritiskom vazduha palila na tri nedavna leta, rekla je jedna federalna zvaničnica SAD.

„Aljaska erlajns“ odlučila je da ograniči letove na duge letove iznad vode kako bi se taj avion „veoma brzo vratio na aerodrom“ ako se lampica upozorenja ponovo upali, rekla je Dženifer Homendi, predsednica Nacionalnog odbora za bezbednost saobraćaja.

Homendi je rekla da svetlo za pritisak možda nije povezano sa incidentom u petak u kojem je deo trupa – „čep“ koji je pokrivao neiskorišćena izlazna vrata odleteo sa Boinga 737 Maks 9 dok je posle uzletanja bio na svega 4,8 kilometara iznad Oregona.

NTSB je saopštio da je izgubljeni „čep“ trupa s vratima našao u nedelju blizu Portlanda u Oregonu. Istražitelji će ispitati taj deo veličine 66 puta 121 santimetar, težak 28,5 kilograma, u potrazi za znakovima kako se otkinuo.

Na konferenciji za novinare u nedelju uveče, Homendi je iznela nove detalje o haotičnoj sceni u avionu. Eksplozivna navala vazduha oštetila je nekoliko redova sedišta i povukla izolaciju sa zidova. Vrata piltske kabine su se otvorila i udarila u vrata toaleta.

Pritidsak je otkinuo slušalice kopilotu, a kapetan je izgubio deo slušalica. Kontrolna lista radnji za hitne situacije koja je bila na dohvat ruke pilota izletela je iz kabine, rekla je Homendi.

Avion se, međutim, vratio u Portland, a niko od 171 putnika i šest članova posade nije teže povređen.

Nekoliko sati posle incidenta, FAA je naredila prizemljenje 171 od 218 aviona Maks 9, uključujući sve koje koriste „Alaska Airlines“ i „United Airlines“, dok ne budu pregledani.

„Alaska Airlines“, koja ima 65 Maka 9, i „United“, sa 79, jedine su američke aviokompanije koje lete tim konkretnim modelom Boeingovog „radnog konja“ 737. 

„Boeing“ još nije uputstvo za kontrilu dostavio FAA na pregled i odobrenje, kaže osoba upoznata sa situacijom. 

Boing je odbio da to komentariše.

Bez nekih aviona, „Aljaska erlajns“ je otkazala 170 letova – više od jedne petine svog rasporeda, dok je Junajted ukinuo oko 180.

Demokratska američka senatorka Marija Kantvel iz Vašingtona, predsednica Komiteta Senata Kongresa SAD za trgovinu, nauku i transport, rekla je da se slaže sa odlukom da se prizemlje Maks 9.

„Proizvodnja u vazduhoplovstvu mora da ispuni zlatni standard, uključujući inspekcije kontrole kvaliteta i jak nadzor FAA“, rekla je ona u saopštenju.

Video-snimci koje su putnici objavili pokazuju zjapeću rupu na mestu gde su bila vrata obložena pločama. Aplaudirali su kada je avion bezbedno sleteo oko 13 minuta nakon eksplozije.

Bila je velika sreća što avion još nije dostigao visinu krstarenja, kada putnici i stjuardese ne bi koristili sigurnosne pojaseve, rekla je Homendi.

Letelica koja je to preživela sišla je s proizvodne trake i dobila sertifikat pre samo dva meseca. Bila je na 145 letova od ulaska u komercijalnu uslugu 11. novembra, rekao je „FlightRadar24“, servis za praćenje.

Maks je najnovija verzija Boeingovog poštovanog 737, dvomotornog aviona s jednim prolazom kroz putničku kabinu koji se često koristi na domaćim letovima u SAD. Taj model aviona je ušao u upotrebu u maju 2017.

Dva mlaznjaka Maks 8 su se srušila 2018. i 2019. godine, pri čemu je poginulo 346 ljudi. Svi avioni Maks 8 i Maks 9 bili su prizemljeni širom sveta skoro dve godine dok Boing nije promenio automatizovani sistem kontrole leta koji je bo uzrok nesreća.

Maks su mučili i drugi problemi, uključujući nedostatke u proizvodnji, zabrinutost zbog pregrevanja koje je navelo FAA da kaže pilotima da ograniče upotrebu sistema protiv leda i mogući labav vijak u sistemu kormila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar