U trendu

Bajden se sastao sa udovicom i ćerkom Alekseja Navaljnog u San Francisku

Predsednik SAD Džozef Bajden sastao se danas u San Francisku u Kaliforniji sa Julijom i Dašom Navaljnajom, udovicom i ćerkom glavnog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog koji je preminuo u zatvoru, objavila je Bela kuća.

Tokom razgovora, zatvorenih za medije, američki predsednik je „izrazio iskreno saučešće“.

Bajden, koji je od utorka u kampanji u Kaliforniji, rekao je dvema ženama da se „divio izuzetnoj hrabrosti” Navaljnog, kao i „njegovoj borbi protiv korupcije a za slobodnu i demokratsku Rusiju“.

Daša Navaljna je studentkinja Univerziteta Stenford u Kaliforniji. U poruci objavljenoj u četvrtak na društvenoj mreži IKs, praćenoj fotografijom na kojoj su obe, njena majka Julija je nagovestila da joj se pridružila.

Bajden (81) je izrazio uverenje da će se borba Alekseja Navaljnog „nastaviti preko onih koji ga u Rusiji i širom sveta oplakuju i bore se za slobodu, demokratiju i ljudska prava“, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Predsednik SAD je objavio dve fotografije sa sastanka, i na jednoj se vidi kako grli Juliju Navaljnu. Na drugoj je okružen Julijom i Dašom, a svo troje sede u foteljama.

Bajden je ponovio da će SAD sutra predstaviti nove „velike“ sankcije Rusiji, kao odgovor na smrt Navaljnog, a i povodom dve godine od ruske invazije na Ukrajinu.

Majci Alekseja Navaljnog, koji je preminuo u zatvoru na Arktiku 16. februara, „mora biti dopušteno da izvuče telo svog sina i oda mu odgovarajuću počast“, ​​rekao je danas portparol Bele kuće Džon Kirbi.

„Rusi moraju da joj vrate sina“, insistirao je Kirbi, nakon što je majka ruskog opozicionara optužila Kremlj da je „ucenjuje“ zahtevom joj sin bude tajno sahranjen.

Kako je saopštila ruska zatvorska uprava, Navaljni je preminuo 16. februara u kaznenoj koloniji broj 3 na lokalitetu Harp.

To je zatvor visoke bezbednosti u kome je opozicionar bio stacioniran od kraja 2023. godine, služeći kaznu od 19 godina zbog „ekstremizma“.

Nakon što je čudom preživeo trovanje u avgustu 2020, a zatim se lečio u Nemačkoj, Navaljni – koji je postao popularan zahvaljujući istragama o vladinoj korupciji – odlučio je da se vrati u Rusiju u januaru 2021. godine.

Odmah je hapšen i sukcesivno osuđivan na sve oštrije kazne, u sve težim uslovima pritvora, a često je zatvaran u samicu i izlagan hladnoći.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.