U trendu

Beta saznaje: EP glasa o rezoluciji o izborima u Srbiji početkom februara

Evropski parlament glasaće o rezoluciji o situaciji u Srbiji posle decembarskih na sledećoj plenarnoj sednici Evropskog parlamenta koja bi trebalo da počne 5. februara, rečeno je danas agenciji Beta u Evropskom parlamentu.

Tekst predloga rezolucije biće dostupan dan pre glasanja, rekli su izvori Bete u EP.

Iz Parlamenta podsećaju da je izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik juče tražio da se o rezoluciji o Srbiji ne glasa pre nego što ODIHR objavi konačni izveštaj, što se očekuje za nekoliko nedelja.

Debata o situaciji u Srbiji posle decembarskih izbora dodata je juče na dnevni red ovonedeljne sednice Evropskog parlamenta, na zahtev socijaldemokrata, a na dnevnom redu će biti sutra.

„Posle naših ponovljenih zahteva, konačno smo uspeli – u sredu će EP raspravljati o teškoj situaciji u Srbiji posle izbora obeleženih izveštajima o ozbiljnoj prevari. Uprkos početnom otporu Evropske narodne partije (EPP). Stojimo uz Srbe koji zahtevaju pravdu, demokratiju i evropsku budućnost“, navela je grupa Socijalisti i demokrate na društvenoj mreži Iks (X).

Obrazlažući zahtev te, druge po snazi grupe u EP, njen poslanik Andreas Šider, član posmatračke misije Evropskog parlamenta na izborima u Srbiji, rekao je da su oni bili „obeleženi neregularnostima, uključujući fantomske birače, pritiske na birače, dominantno prisustvo predsednika Srbije i sistemsku prednost vladajuće stranke, čime je potkopan izborni proces“.

„Kada su to pitanje pokrenuli međunarodni posmatrači iz Evropskog parlamenta, uključujući mene, vlada Srbije i sam predsednik napali su međunarodne posmatrače. Srećan sam što je većina grupa u EP pristala na debatu i radujem se što ćemo imati rezoluciju koju S&D grupa podržava“, naveo je Šider.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar