U trendu

BIRODI: Političke stranke preuzimaju nadležnosti REM-a

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) upozorio je danas da organizovanje sastanka predstavnika političkih stranaka i pružalaca medijskih usluga o primeni medijskih zakona tokom izbornog perioda, na inicijativu predsednice parlamenta Ane Brnabić, predstavlja „preuzimanje nadležnosti“ Regulatornog tela za elektronske medije (REM). 

U saopštenju BIRODI se navodi da je REM „jedino telo nadležno da se stara o primeni Zakona o elektronskim medijima, odnosno da prati i sankcioniše nezakonito postupanje pružalaca medijskih usluga, tj. da svojim upustvom reguliše postupanje pružalaca medijskih usluga tokom izbornog procesa“. 

„Organizovanjem ili pomaganjem da se organizuju sastanci predstavnika političkih partija i predstavnika pružalaca medijskih usluga, a kako bi se regulisalo postupanje emitera tokom izborne kampanje, urušava se integritet REM-a“, ocenio je BIRODI.

Dodaje se da je takva praksa „suprotna preporuci broj 7 Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u kojoj se naglašava potreba proaktivnog postupanja REM-a“.

„Umesto toga imamo situaciju da autokratski model vladanja pokušava da se reformiše partokratskim na štetu vladavine prava i integriteta institucija, koji su definisani Ustavom i zakonom“, stoji u saopštenju BIRODI.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.