U trendu

Borel i Lajčak se sastali sa Kurtijem, posle sa Vučićem

Šef evropske diplomatije Žozep Borel sastao se danas u Briselu sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, u pokušaju pronalaženja načina za deeskalaciju tenzija u odnosima Beograda i Prištine.

Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, koji je takođe na sastanku sa Kurtijem, od 16.30 bi trebalo da razgovaraju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, navodi RTS.

Borel je najavio da će danas u Briselu biti domaćin serije odvojenih sastanaka sa Vučićem i Kurtijem, u čijem je fokusu pronalaženje načina za deeskalaciju tenzija kako bi se dve strane vratile primeni sporazuma postignutih u briselskom dijalogu, naročito Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije.

Po završetku današnjih razgovora, Borel će se obratiti javnosti.

Najnovija kriza na severu Kosova traje od 26. maja, kada su novi gradonačelnici opština sa srpskom većinom, etnički Albanci izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali, ušli u zgrade lokalnih samouprava u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, uz pomoć kosovskih specijalaca.

Kriza je dodatno eskalirala prošle nedelje zbog hapšenja trojice pripadnika kosovske policije. Vlasti u Beogradu su potvrdile da su uhapsile tri kosovska policajca, ali navode da su oni bili na teritoriji centralne Srbije, dok Priština tvrdi da su „kidnapovani“ na severu Kosova i optužuje Srbiju za agresiju.

Zbog hapšenja policajaca, kosovska vlada je prvobitno zabranila ulazak na Kosovo kamionima sa srpskim tablicama, a zabrana se od juče odnosi jedino na robu proizvedenu u centralnoj Srbiji.

Vučić je jutros rekao da će otići u Brisel, ali da neće razgovarati sa Kurtijem, već jedino sa Borelom. Vučić je u utorak rekao da neće da ide u Brisel na sastanak sa Kurtijem „dok ne bude pušten svaki uhapšeni Srbin, dok se ne povuku lažni gradonačelnici sa severa Kosova, dok se ne povuče njihova specijalna policija i dok ne prestanu da hapse Srbe svaki dan“.

Kurti je sinoć izjavio da će se odazvati na poziv Borela da učestvuje na sastanku na visokom nivou, navodeći da će insistirati „na hitnom i bezuslovnom oslobađanju trojice policajaca koje Srbija drži kao taoce, i na deeskalaciji i normalizaciji odnosa“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.